Nyheter

• Utredningen av Kevinfallet får stark kritik. Expert kritisk mot hur förhören med barnen gjordes

[2017-04-28] Den 16 augusti 1998 hittades fyraårige Kevin död vid Glafsfjorden i Arvika. Den 26 oktober samma år erkände två bröder ¿ fem och sju år gamla ¿ att de tillsammans dödat Kevin genom att kväva honom med hjälp av en pinne. Dagens Nyheter har nu granskat fallet igen och genomgången av förundersökningsmaterialet visar att barnen förhördes på ett sätt som kan bryta mot rekommendationer som hur barn ska förhöras. Sara Landström är expert på barnförhör och docent vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet. Hon har granskat förhören och är kritisk till hur förhören genomfördes och anser att förhörsledarna saknar ett barnperspektiv.

• Öppet för ansökan till senare del av psykologprogrammet

[2017-04-24] Det finns nu möjlighet att söka till senare del av Psykologprogrammet med start höstterminen 2017. Ansökningsperiod: 24/4-22/5, 2017.

• UR Samtiden: Barns tillförlitlighet och trovärdighet

[2017-04-19] Hur ska man tolka små barn när de berättar om sexuella övergrepp? Den som lyssnar och betraktar påverkas av flera faktorer som oftast inte har någon betydelse för barnets trovärdighet. Sara Landström, psykologiforskare vid Göteborgs universitet, berättar och ger exempel. Inspelat den 22 februari 2017 på Norra Latin, Stockholm. Arrangör: Brottsoffermyndigheten.

• GP 170409: Mer frihet kan ge ökad kreativitet

[2017-04-10] Vad är egentligen kreativitet? G-P har intervjuat Leif Denti, forskare i psykologi, i ämnet: ¿Kreativitet handlar inte om att springa runt på gröna ängar och hämta inspiration, utan om hårt arbete.¿

• SVD 170407: Forskning ska ge säkrare asylprocesser

[2017-04-07] Migrationsverket tar hjälp av psykologisk expertis för att försöka göra asylprocessen mer rättssäker, berättar TT i en artikel som publicerats på över 30 nyhetsajter nu på morgonen. Det är forskare vid psykologiska institutionen, Göteborgs universitet som tillsammans med Migrationsverket tagit fram en ny, kompletterande handledning till verkets handläggare. ¿Följer man råden blir det en bättre rättssäkerhet och en mer rättvis bedömning,¿ säger Pär Anders Granhag, professor i psykologi och huvudansvarig för projektet till nyhetsbyrån.

Fler/Prenumerera

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2015-06-30