Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om psykologiska institutionen i media

 • Metro 171010: Psykolog: Romansbedragarna kan vara psykopater

  [2017-10-11] Metro har intervjuat Pär-Anders Granhag, professor i psykologi, om vad som kännetecknar så kallade romansbedragare.

 • Stockholms Fria 170920: Att människan dominerar över naturen är en myt

  [2017-09-21] Myten att människan dominerar över naturen är gammal - och farlig i en tid då vi måste göra allt vi kan för att motverka klimatförändringarna. Fria samtalar med Gró Einarsdóttir, doktorand i psykologi, om sambandet mellan att de som tror på ett mer jämlikt samhälle också lever mer miljövänligt.

 • TV4 170919: 12-åring erkände mord - nu kritiseras utredningen

  [2017-09-19] Ett sexton år gammalt mordfall i Södertälje har upprört många efter Dagens Nyheters avslöjande. Det är en historia som har många paralleller med fallet Kevin i Arvika. En elvaårig pojke mördades brutalt med en sax, i stadsdelen Hovsjö 2001. En jämnårig kompis pekades snabbt ut och ansågs sedan skyldig till mordet. Men kritiken växer mot polisens utredning och förhörsmetoder. Sara Landström, docent i rättspsykologi vid Göteborgs universitet, och advokaten Peter Althin berättar om skrämmande exempel ur utredningen.

 • Dagens Arena 170919: Forskare: Ökande klyftor ger minskat stöd för klimatomställning

  [2017-09-19] Lars-Olof Johansson, docent i psykologi och Gró Einarsdóttir, doktorand i psykologi presenterar i en debattartikel forskning som visar att ökade samhällsklyftor sammanfaller med minskat stöd för klimatåtgärder.

 • TV4 170917: Pojke pressades ensam i 18 förhör - erkände mord på kompis

  [2017-09-18] Dagens Nyheter avslöjar nu ett nytt "Kevin-fall". För 16 år sedan mördades en 11-årig pojke i Hovsjö i Södertälje. Hans 12-årige vän pekades ut som mördaren. 12-åringen förhördes ensam, vid minst arton tillfällen och så småningom erkände han mordet. Sara Landström vid Psykologiska institutionen undervisar och forskar om förhör av barn och har tagit del av inspelningarna kring Hovsjö-fallet. Hon är mycket kritisk till förhörsmetoden.

 • DN 170917: Stora brister när 12-åring pekades ut som mördare

  [2017-09-18] DN intervjuar Sara Landström, psykolog och docent, om de förhör som har hållits med barn i samband med ett mordfall där en 12-årig pojke förhörts av polisen och utpekats som skyldig till mordet.

 • Fria Tidningen 170915: Minnen av Det

  [2017-09-15] Nyfilmatiseringen av Stephen Kings Det har precis haft Sverigepremiär. När nyheten om en nytagning av skräckklassikern nådde Johan Melander Hagborg väcktes plötsligt minnet av Det och den fasansfulle clownen Snåljåps betydelse för traumatiserade barn. Johan Hagborg forskar och undervisar på Psykologiska institutionen.

 • DN 170613: Slutreplik i debatten om Kevinfallet

  [2017-06-14] Åtta psykologer (varav fyra från Göteborgs universitet) skriver sin slutreplik till Sven Å Christianson gällande Kevinfallet. Psykologerna ifrågasätter Sven Å Christiansons resonemang.

 • Debatten om rättspsykologiska aspekter i Kevinfallet

  [2017-06-09] I samband med och efter granskningen av det så kallade Kevinfallet har metodologi vid barnförhur liksom rättspsykologins roll vid polisiära utredningar debatterats. Flera tidigare nyhetsklipp har delats här i vår nyhetsrulle.

 • DN Debatt 170603: "Låt ett oberoende institut kvalitetssäkra rättspsykologin"

  [2017-06-05] Åtta forskare inom rättspsykologi, varav fyra från den rättspsykologiska forskargruppen CLIP på Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet (Karl Ask, Pär Anders Granhag, Sara Landström & Leif Strömvall) skriver på DN debatt att det i flera länder finns exempel på hur polisen använder sig evidensbaserad rättspsykologisk kunskap, och att Sverige behöver ta efter. Detta för att t ex undvika förhör liknande de som hölls med de båda bröder som fanns skyldiga till mordet av Kevin.

Fler nyheter

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2017-09-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?