Ny kurs i Hälsopsykologi

Nyhet: 2017-03-17

Till hösten startar vi en ny kurs i Hälsopsykologi. Den vänder sig till dig som är intresserad av att få grundläggande kunskap i hälsopsykologi eller som möter hälsopsykologiska frågor i ditt arbete. I kursen får du lära dig om hur olika psykologiska aspekter kan påverka vår fysiska hälsa, men också hur fysiska tillstånd kan inverka på vår psykiska hälsa.

Sök senast 18 april: Hälsopsykologi: Grundnivå | 30 hp | Kurskod: PX1162

Kursledarna om kursen:

Frågor kring fysisk hälsa har idag stort utrymme i samhällsdebatten. Alkohol- och tobaksvanor, fysisk aktivitet, hälsa och arbete, kostvanor, sexualitet och stress är ämnen som diskuteras flitigt i både forskningssamhället och populärkulturen. Hälsopsykologi handlar om hur olika psykologiska aspekter kan påverka vår fysiska hälsa, men också om hur fysiska tillstånd kan inverka på vår psykiska hälsa. En utgångspunkt inom hälsopsykologin är det bio-psyko-sociala perspektivet där hälsa kan förstås som ett resultat av fysiska, psykologiska och sociala faktorer.

I kursen definierar vi kunskapsfältet hälsopsykologi, diskuterar vad hälsa är och hur olika makrosociala influenser (exempelvis socio-ekonomisk status och kön) påverkar vår hälsa. Vi presenterar olika hälsopsykologiska teorier som vi sedan använder för att ta oss an aktuella samhällsfrågor. Stor vikt läggs vid tillämpning av hälsopsykologisk kunskap, särskilt inom områdena arbete, livskvalitet, personlighet, livsstil, och kronisk sjukdom. Kursen ger också möjlighet att fördjupa sig inom en hälsopsykologisk fråga som man anser särskilt spännande.

Kursen ger dig en större förståelse för samhällsaktuella hälsopsykologiska frågor och hur man kan arbeta med dessa. Många olika yrkesgrupper möter hälsopsykologiska frågor i sitt arbete, t.ex. folkhälsovetare, beteendevetare, HR-personal, arbetsterapeuter, psykologer, lärare, dietister, läkare, idrottsledare, gympersonal och PT, socionomer eller poliser. I kursen ges kunskap för att förstå hälsopsykologiska fenomen och möjliga verktyg för att arbeta hälsofrämjande. Kursen kan med fördel även ses som en språngbräda för den intresserade som vill veta mer om det hälsopsykologiska fältet.

Om kursledarna

Kristina Holmqvist Gattario är forskare inom hälsopsykologi och utvecklingspsykologi med inriktning på ungas kroppsuppfattning och hälsa. Hon driver just nu ett forskningsprojekt med syftet att förstå vad som kännetecknar en positiv kroppsuppfattning och vad som gör att individer faktiskt trivs i sin kropp. Hon intresserar sig även för frågor som gäller normer, könsroller, mobbning och utsatthet.

Magnus Lindwall forskar främst kring sambandet mellan fysisk aktivitet och psykologisk hälsa (exercise psychology på engelska) och motivation till träning och fysisk aktivitet. Han ingår i forskargruppen Ada-Gero där man fokuserar på åldrandets psykologi och är där involverad i forskningsprojektet HEARTS, där övergången från arbetsliv till pension undersöks med fokus på psykologisk hälsa. Han har även forskat kring självkänsla och kom ut med en bok om just självkänsla för några år sedan.

Mer om utbildning vid psykologiska institutionen

Save