Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Psykologin bakom missbruk


Missbruk av alkohol och andra droger ses i dag som ett av våra största folkhälsoproblem. Konsekvenserna av ett missbruk är flera, det påverkar personen själv som har ett missbruk men vanligtvis också, närstående, arbetslivet och andra i samhället.

Vi i APEC (Addiction Psychology: Experimental and Clinical research) som forskar inom missbrukspsykologi är särskilt intresserade av olika psykologiska processer, som exempelvis tankar, känslor och beteende, i relation till användning av alkohol och andra droger. Vår forskning fokuserar både på akuta och långsiktiga effekter av alkohol- och droganvändning och vilka psykologiska riskfaktorer som kan bidra till att ett beroende utvecklas på sikt. Här ingår dessutom effekter av alkohol på fostret och det växande barnet, dvs. vilka konsekvenserna kan bli om alkohol konsumeras under graviditeten. Vi studerar också hur utredningar görs, vilka bedömningsmetoder som ska användas och vilka psykologiska behandlingar som är effektiva vid beroende.

Vår kunskap på området förmedlas via föreläsningar och handledning inom universitetet samt via uppdragsutbildningar. Vi samverkar också nära med samhället, så som landsting och kommuner, i syfte att implementera våra forskningsresultat. Flera i vår forskargrupp APEC medverkar också som experter på uppdrag av t.ex. Socialstyrelsen, Socialdepartementet, Kriminalvården och Folkhälsomyndigheten.

 

 APEC i Berlin

 

På bilden syns på främre raden från vänster Claudia Fahlke, Angelica Hagsand, Fides Schückher, Ann-Sophie Bagge, Karin Boson, Niels Eék och Johan Hagborg. På övre raden från vänster Malin Hildebrand Karlén, Jenny Rangmar, Kristina Berglund och Jonas Stålheim.

 

APEC i Norrköping

Professor Claudia Fahlke presenterar sina böcker i Norrköping vid det årliga forskarmötet i Svenska föreningen för alkohol- och drogforskning (SAD). Nästa år är Göteborg värd för mötet.

APEC

Addiction Psychology: Experimental and Clinical research

Publikationer 2016

Jenny Rangmar skrev i sin doktorsavhandling om långsiktiga effekter av alkoholexponering under fostertiden. Bland de vuxna med fetalt alkoholsyndrom som ingick i studierna var det många som hade psykiatriska problem och medicinerade med antidepressiva och ångestdämpande mediciner.

Malin Hildebrand Karlén skrev i sin doktorsavhandling om alkoholpåverkade vittnens minnesförmåga.

Karin Boson skrev i sin licentiatavhandling om betydelsen av att vuxna är medvetna om flickor och pojkars olika förutsättningar gällande deras psykiska hälsa och personlighet. Flickor med ängsliga personlighetsegenskaper, låg grad av välmående och internaliserade problem kan lätt försummas och upplevas som mer mogna än vad de egentligen är.

 

APEC:s logotyp
Sidansvarig: Kristina Berglund|Sidan uppdaterades: 2017-01-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?