Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Masterprogram i missbruks- och beroendevetenskap, 120 hp

 Masterprogrammet i missbruks- och beroendevetenskap är en  professionsfördjupande och forskarförberedande utbildning som ger filosofie masterexamen i missbruks- och beroendevetenskap med inriktning mot psykologi eller socialt arbete - ett unikt samarbete mellan Psykologiska institutionen och Institutionen för socialt arbete.


För vem?

Programmet vänder sig till dig som vill fördjupa din kunskap och kompetens för ett kvalificerat psykosocialt arbete inom missbruks- och beroendevården och/eller förbereda dig för forskning inom området.

Behörig att antas till masterprogrammet i missbruks- och beroendevetenskap är den som har akademisk yrkesutbildning om minst 180 hp från en utbildning med inriktning mot vård eller behandling, eller filosofie kandidatexamen (varav minst 60 högskolepoäng i psykologi eller socialt arbete), eller motsvarande kunskaper (t ex filosofie kandidatexamen med huvudämne sociologi, socialpsykologi eller folkhälso-vetenskap) och med minst två års yrkesverksamhet inom missbruks- och beroendevården. För vissa valbara kurser gällande inriktning mot socialt arbete krävs 60 hp i socialt arbete eller annat näraliggande område.
Krav på Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Programmets profil

Fokus i programmet är substansmissbruk/beroende, dvs. missbruk/beroende av alkohol och narkotika (inklusive beroendeframkallande läkemedel).

Programmet lägger särskild vikt på integration av kunskap från flera vetenskapliga discipliner, såsom socialt arbete, psykologi, neurovetenskap och folkhälsovetenskap, för att på så sätt lägga grund för en tvärprofessionell och helhetsorienterad missbruks- och beroendevård. Detta innebär att programmet har en bred samhällsvetenskaplig ansats med fokus på såväl klinisk/praktisk tillämpning som forskning.

Programmet har två inriktningar: psykologi och socialt arbete. Du väljer
inriktning i samband med ansökan till utbildningen. Programmet ges på
halvfart för att det ska vara enkelt att kombinera med yrkeslivet, men
det finns också möjlighet att läsa delar av programmet på helfart och på så sätt förkorta studietiden. De första tre terminerna läser du gemensamma kurser, därefter läser du kurser inom den inriktningen duvalt.

För dig som går på Masterprogrammet i missbruks- och beroendevetenskap

Psykrådet

Psykrådet är institutionens grupp för studentsamverkan. De försöker koordinera och samordna olika initiativ för och av studenter på institutionen. Psykrådet arbetar tillsammans med Göta studentkår.

Mer information om psykrådet

Examensenheten - Ansökan om examen

När du är klar med dina studier måste du själv ansöka om examen. Du tar ut examen vid det universitet/högskola där du läst den sista av de kurser som ska ingå i examen. Mer information om examen finns på examensenhetens hemsida vid Göteborgs universitet

Hur söker jag?

Masterprogram i missbruks- och beroendevetenskap startar inte höstterminen 2017. Det är möjligt att läsa kurserna som ingår i programmet som fristående kurser. För mer information kontakta studievägledare Kristina Ahlström kristina.ahlstrom@psy.gu.se .

Sidansvarig: Marie Lomberg|Sidan uppdaterades: 2015-03-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?