Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om psykologiska institutionen i media

 • P4 181203: Varför forska i psykologi?

  [2018-12-04] Karin Boson disputerade den 30 november med sin avhandling om psykologiska perspektiv på ungas alkoholanvändande. Den 3 december deltog hon i Förmiddag i P4 och fick då många frågor om detta. Hur bestämmer man sig för att bli psykolog? Hur kommer det sig att man vill forska? Och vad undersökte Karin egentligen i sin avhandling?

 • GP 181126: Experter kritiska till att tankar påverkar åldrandet

  [2018-11-27] Göteborgs-Posten ställer sig frågan om receptet för ett långt liv är att bli en mer positiv person. Artikeln handlar om kopplingen mellan längden på enzymet telomeras som tycks skydda våra celler, och olika personlighetsdrag. Sambandet mellan längd på telomerer och hälsa har inom forskningen ganska starkt stöd, men vissa delar är mer oklara, berättar Magnus Lindwall, professor i psykologi med inriktning mot hälsopsykologi.

 • Allas 181119: Din kropp är så mycket mer än ett utseende!

  [2018-11-20] Veckotidningen Allas har talat med Kristina Holmqvist Gattario, universitetslektor vid psykologiska institutionen, om hur vi uppfattar vår kropp. Tillsammans med kollegorna Ann Frisén och Carolina Lunde har hon skrivit boken "Projekt perfekt: Om utseendekultur och kroppsuppfattning".

 • Uppsala.se 181119: Forskare: Detta händer i kroppen när du slutar träna

  [2018-11-20] För de allra flesta som tränar, går motivationen upp och ner under året och i perioder. Magnus Lindwall, professor i idrottsvetenskap och i psykologi, är en av dem som svaar på vad som händeer när du slutar träna.

 • SR 181117: Vårt behov av superhjältar

  [2018-11-19] Superhjältar - varför gillar vi dem så mycket och vilket behov stillar de hos oss? God morgon världen pratar med några superhjältefantaster. En av dem är Philip Hwang, som också är professor vid psykologiska institutionen.

 • SvD 181116: "Rädsla snedvrider politisk debatt i sociala medier"

  [2018-11-19] Den politiska diskussionen på sociala medier speglar inte vad människor i allmänhet tycker. Det skriver fyra forskare, däribland Emma Renström, docent i psykologi vid Göteborgs universitet, på SvD Debatt. Framför allt är det människor som är socialt orädda som är mest benägna att dela med sig av sina åsikter. I dagens läge är det för få röster som hörs, enligt debattörerna.

 • GP 181112: Svenskarna mindre oroliga för klimatet än andra EU-länder

  [2018-11-12] Göteborgs-Posten har talat med Gró Einarsdóttir, som doktorerat i social- och miljöpsykologi. Artikeln handlar om hur oroade svenskarna är för klimatförändringar och vilka motivationsfaktorer som kan få oss att agera.

 • Dagens samhälle 181109: En salig röd-grön-gul-blå röra förklädd till vetenskap

  [2018-11-09] Köp inte bästsäljaren ¿Omgiven av dåliga chefer¿. Här finns inget att hämta utöver ändlösa anekdoter, lösa spekulationer och tomma löften om lösningar på komplexa problem, skriver professorn i psykologi Magnus Lindwall.

 • Forskning & Framsteg 181106: Jämställdhet innebär könsskillnader

  [2018-11-08] Forskning & Framsteg har intervjuat Eric Mac Giolla om studien som har visat att när människor själva får bedöma sina personligheter så blir könsskillnaderna större i jämställda länder.

 • Aftonbladet 181107: Vanligt lägga skuld på våldtäktsoffer

  [2018-11-08] Att lägga skuld på våldtäktsoffer förekommer världen över. I Kerstin Adolfssons avhandling anser över hälften av de svarande att våldtäktsoffer i någon mån får skylla sig själva. Oftast beror det på fördomar hos dem som skuldbelägger, snarare än omständigheterna kring själva våldtäkten.

Fler nyheter

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2017-09-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?