Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om psykologiska institutionen i media

 • SvT 200323: Experternas fem tips för att lyckas på jobbet - i hemmet

  [2020-03-23] Allt fler jobb sker nu hemifrån för de som kan göra det, under coronakrisen. Men att hålla fokus kan vara en utmaning. Här följer därför experternas tips på hur du jobbar i hemmet.

 • GP 200323: Experterna: Så lär du ditt barn bli empatiskt

  [2020-03-23] Treåringen knycker kompisens spade i sandlådan och kalabalik utbryter. Hur gör jag som förälder för att mitt barn ska bli en empatisk person? Och vilka fallgropar bör jag se upp med?

 • SvD 200321: "Experter bör prata om människor - inte procent"

  [2020-03-23] För många är det svårt att förstå innebörden av siffror och procent och därmed hur risker beräknas i samband med covid-19. Därför är det nu extra viktigt att presentera information på ett sätt så att alla förstår, skriver forskaren Pär Bjälkebring vid Göteborgs universitet.

 • UR Play: Sexualbrott på nätet - en utmaning för rättsväsendet

  [2020-03-20] Föreläsning - 43 min Trots att sexuella övergrepp över nätet ofta rättsligt ses som mindre allvarliga än sexuella övergrepp som sker vid fysiska möten kan dessa övergrepp ha allvarliga konsekvenser för de barn som utsätts. Malin Joleby, doktorand inom rättspsykologi och utvecklingspsykologi, berättar om hur vi kan förstå denna nya form av sexualbrott och hur vi rättsligt kan bekämpa den. Inspelat den 21 februari 2020 på Norra Latin, Stockholm. Arrangör: Brottsoffermyndigheten.

 • NYT 200312: (Opinion) Is Obsessing Over Daily Coronavirus Statistics Counterproductive?

  [2020-03-17] Pär Bjälkebring, forskare i psykologi, har tillsammans med andra forskare en pågående longitudinell studie om känslor och risk relaterat till corona. I den här artikeln (opinion) diskuterar kollegan Ellen Peters (director of the Center for Science Communication Research, University of Oregon) resultaten utifrån frågan om det är "bra" eller "dåligt" att följa statistiken om coronafall.

 • GT 200314: Psykologen: Därför länsar vi hyllorna under coronakrisen

  [2020-03-16] Många bunkrar matvaror och länsar hyllorna i butikerna. Detta trots att myndigheter konstaterat att det inte råder livsmedelsbrist i Sverige. - Det beror på att människan är ett socialt djur och tar efter andras beteende. Man tror att man själv är ett steg efter, säger Pär Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet.

 • Sydsvenskan 200307: Vissa lider av virusångest - andra är obrydda

  [2020-03-09] Hur vi hanterar hotet från det nya coronaviruset skiljer sig åt. Vissa känner en stark oro och ångest, medan andra inte tycks bry sig alls. - Det är enormt olika hur vi tar detta, säger psykologen Ann-Sophie Lindqvist Bagge som forskar om hälsoångest.

 • SvD 200303 Debatt om missbruksvården: Professorer: Sluta att utreda - ge rätt hjälp

  [2020-03-04] De flesta med beroendeproblem har inte sociala problem. Nio av tio vill heller inte söka behandling inom socialtjänsten. Det är dags att sluta utreda frågan och istället ge dem vård, skriver professorerna Agneta Öjehagen och Claudia Fahlke.

 • SBU 200304: Psykosociala insatser i öppenvård för att förebygga ungdomars återfall i brott

  [2020-03-04] Det går inte att säkert avgöra vilka metoder i öppenvård som ger bäst resultat för unga som begått brott. Det visar SBU:s systematiska forskningsöversikt av psykosociala insatser för att förebygga återfall i brott bland unga i åldern 12¿17 år. Therése Skoog, docent vid psykologiska institutionen, var en av de sakkunniga i rapproten.

 • Sjukhusläkaren 200221: Därför vill vi inte tänka på pensionen

  [2020-02-25] Enligt Martin Hedesström, docent i psykologi vid Göteborgs universitet, som forskar om beslutsfattande och ekonomisk psykologi, finns det en rad psykologiska faktorer bakom vår ovilja att tänka på pensionen.

Fler nyheter

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2017-09-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?