Om psykologiska institutionen i media

• Läkartidningen 190326: Ökad hälsomedvetenhet kan öka människors hälsoångest

[2019-03-26] Medierna har ett stort ansvar för att undvika alarmistiska hälsobudskap. Professionen måste debattera mot orimliga budskap och se till att sjukvården inte bidrar till att öka människors hälsoångest. Ann-Sophie Lindqvist Bagge och Claudia Fahlke vid psykologiska institutionen är två av författarna till debattartikeln.

• Syre 190321: Psykologen Johan Melander arbetar med traumatiserade barn

[2019-03-26] Porträtt: Psykologen Johan Melander arbetar med traumatiserade barn. Han är även musiker, och i Göteborgsintervjuerna kombineras karriärerna för att föra utsatta ungas talan.

• UL 190321: Forskare sprider klimatkunskap med ett spel och en app

[2019-03-26] David Andersson, postdok vid psykologiska institutionen, Göteborgs universitet, har utvecklat ett kortspel där deltagarna får lära sig hur olika val i vardagen påverkar klimatet och en app där man kan räkna ut sitt klimatavtryck.

• TV 4 Brottsjournalen: Om bristerna i förhören med 12-åringen i Hovsjöfallet

[2019-03-22] I säsongsfinalen av Brottsjournalen (TV4) tog programledarna upp saxmordet i Hovsjö 2001. I inslaget kommenterar Sara Landström, docent i psykologi, bristerna i förhören med den utpekade gärningspersonen "Jonas" som då var 12 år gammal.

• SR 190319: Upp och hoppa eller vila dig sjuk

[2019-03-20] P1-programmet Kropp & Själ handlade igår om vad som krävs för att få människor att bli mer fysiskt aktiva i sin vardag. En av gästerna i programmet var Magnus Lindwall, professor i psykologi med inriktning hälsopsykologi vid Göteborgs universitet.

• Catalyst feb 19: Is The Office Romance Dead?

[2019-03-19] Amerikanska Catalyst har skrivit om romanser på jobbet och hänvisar till Lars Göran Wallgren och Inga Tidefors tidigare artikel Workplace Romances: "Going to Work Is Amazing and Really Fun" (International Journal of Psychological Studies).

• SR 190314: Klardrömma - en förmåga hos många med narkolepsi

[2019-03-15] Vetandets Värld handlade om klardrömmar där du mer eller mindre styr dina drömmar. I programmet medverkade Adrian Parker, seniorforskare i psykologi.

• Arbetsliv 190311: Effektiva team är bra för hälsan

[2019-03-14] Medarbetare i välfungerande team har högre arbetstillfredsställelse, är mindre stressade och har lägre korttidsfrånvaro, visar forskning. Men för att kunna arbeta effektivt ihop krävs tydliga gemensamma mål och en förståelse för vars och ens roller i teamet.

• Norra Halland 190314: Dela lika på ledigheten svårare i privat sektor

[2019-03-14] Norra Halland uppmärksammar en studie som visar att informella arbetsplatskulturer är ett hinder för pappor att ta ut föräldraledighet. I artikeln citeras en av studiens författare, Philip Hwang, forskare i psykologi.

• GB 190313: Så bemöter du barnets frågor om döden

[2019-03-14] Vid ett dödsfall kan det finnas mycket att ta ställning till - inte minst hur man ska bemöta sitt barns frågor och oro. Barnpsykologen och doktoranden Johan Melander Hagborg ger i en intervju med GP svar på vad du kan tänka på.