Om psykologiska institutionen i media

• Ulricehamns tidning 181018: Professor Granhag vittnade om faktorerna som drev 22-åringen fram till yxmordet

[2018-10-19] Under onsdagen vittnade Pär-Anders Granhag, professor i psykologi, om hur den mordåtalade 22-åringen som högg ihjäl sin hyresvärd med en yxa drevs till mordet och hur man måste förstå den psykologiska processen som kan få någon att utföra en sådan handling.

• Läkartidningen 181016: Flera behandlingar för alkoholproblem är bevisat effektiva

[2018-10-18] Utmaningen är att realisera behandlingarna i vården så att personer med lindrigt¿måttligt beroende får hjälp, skriver Claudia Fahlke, professor vid psykologiska institutionen.

• Personal & Ledarskap 181009: Hr i fronten för innovation

[2018-10-09] HR-tidskriften Personal & Ledarskap har talat med Leif Denti, docent i psykologi, om hur HR kan göra organisationen mer innovativ. "Om man ska bygga innovation är kompetensförsörjning själva grundplåten. För att skapa nya idéer om vad man kan åstadkomma i framtiden är organisationerna väldigt beroende av omvärldsbevakning, folk som förstår vad som händer och som har kunskaper och färdigheter att göra något med det."

• SvD 181005: Utvecklingen i USA "en sexistisk backlash"

[2018-10-08] Svenska Dagbladet ställer sig i en artikel frågan vad striden om domaren Brett Kavanaugh säger om USA:s kvinnorsyn. Kerstin Adolfsson, doktorand på psykologiska institutionen, forskar om människors attityder kring och skuldbeläggande av våldtäktsutsatta och hon menar att det vi nu ser i USA lika gärna skulle kunna utspela sig i Sverige. "Att skuldbelägga offer för sexualbrott är något som förekommer här liksom i USA", säger hon.

• Psykologtidningen 181003: Mer jämställda men även mer olika

[2018-10-04] Psykologtidningen uppmärksammar nyheten från psykologiska institutionen att personlighetsskillnader är större mellan män och kvinnor i jämställda länder.

• Aftonbladet 181003: Männen drar häxkortet ända upp i senaten

[2018-10-03] Psykologen Johan Hagborg forskar om hur sexuellt utsatta bemöts inom våra juridiska system. Han ser nu hur det i USA:s senat pågår en strid som utkämpats tusentals gånger världen över. "Det återstår att se om häxjaktsnarrativet får dominera processen eller om en stark, oberoende utredning med all sin frigörande praxis tillåts ta plats. Hur det än blir med den saken så har Fords vittnesmål redan påverkat och inspirera många."

• Alkohol & Narkotika 180928: Medberoende bör inte bli diagnos

[2018-10-01] Medberoende som diagnos saknar vetenskapligt stöd och är inte en lämplig benämning på anhöriga till personer med beroendeproblem, skriver flera kliniskt erfarna forskare i en debattartikel.

• PBS 180927: Hur alkohol, tid och försök att glömma trauma kan förändra vad vi minns

[2018-09-28] Angelica Hagsand forskar om minne och vittnesmål. Hon är en av de forskare som har intervjuats i artikeln How alcohol, time and trying to forget trauma can change what we remember. Artikeln handlar om vittnesmålen i fallet med den till USAs högsta domstol nominerade Brett Kavanaugh.

• Aftonbladet 180927: Kavanaugh-fallet - lackmustest för #metoo?

[2018-09-27] Mörka moln har tornat upp sig över Brett Kavanaugh ¿ USA:s president Donald Trumps kandidat till Högsta domstolen ¿ efter anklagelser om sexuella övergrepp. Många ser fallet som ett lackmustest för vilket genomslag metoo-rörelsen egentligen har fått i USA. Sara Landström, docent i psykologi vid Göteborgs universitet, kommenterar Trumps ställningstagande i fallet.

• SvD Debatt 180926: Modeordet livskvalitet bör granskas kritiskt

[2018-09-26] Större beslut som grundas på uppmätt livskvalitet och som direkt påverkar samhället bör fattas med försiktighet. Även forskare och allmänhet har anledning att fundera över begreppet, skriver Ann-Sophie Lindqvist Bagge, docent i psykologi, och Claudia Fahlke, professor i hälsopsykologi, båda vid psykologiska institutionen, Göteborgs universitet.