Om psykologiska institutionen i media

• Psykologtidningen 180618: "Optimister oftare skeptiska"

[2018-06-19] Andras bedömningar spelar störst roll för huruvida du själv anser att en viss komplicerad politisk fråga går att besvara. Men även din personlighet spelar stor roll. Det visade psykologiforskaren Bodil Karlsson i en doktorsavhandling.

• GP 180528: Dagens äldre tappar förmågor snabbare när försämringen satt igång (låst artikel)

[2018-05-30] 70 sägs vara det nya 50. Men 80 verkar inte vara det nya 60. Ny forskning från psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet visar att nedgången i hjärnans processer går snabbare när de väl sätter in.

• Aftonbladet 180528: Hjärnan pigg längre - men försämras fortare

[2018-05-30] Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. Psykologen Peter Karlssons doktorsavhandling bygger på data från en bred studie av hälsotillståndet hos äldre i Göteborg, som inleddes 1971. I Karlssons forskning jämförs den kognitiva förmågan hos personer som fyllde 70 år i början av 2000-talet med personer som var i motsvarande ålder på 1970-talet.

• SVT Nyheter 180526: Dagens åldringar har bättre kognitiv förmåga än tidigare generationer

[2018-05-30] Dagens äldre har bättre kognitiv förmåga än tidigare generationers åldringar. Men när funktionerna väl börjar försämras går nedgången snabbare. En möjlig förklaring kan ligga i att våra hjärnor tränas mer. I en ny avhandling vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet har skillnader i kognitiv funktion hos olika generationers sjuttioåringar undersökts.

• P4 180527: Mor och barn - en komplicerad relation

[2018-05-28] Många mammor firas på mors dag. Men det är inte självklart att ens relation till mamma är en dans på rosor. Relationen till vår mamma är i början av livet vår mest självklara och det är också den första. Eftersom mamman är en så viktig figur i livet är hon en person som lätt kan såra oss. Hon har stora uppgifter som påverkar oss mycket och kan göra dessa mer eller mindre bra, vilket kan leda till besvikelse, förklarar psykologen Karin Boson.

• Brandsäkerhet 180522: Så förblir du kreativ i en hektisk vardag

[2018-05-24] Innovation är det sista, och viktigaste, steget i att bli en fullvuxen organisation. Innovationsforskaren Leif Denti vid psykologiska institutionen ger tips och råd om hur du och ditt företag når dit.

• SvD 180520: "Får jag snygga magrutor ska jag gå till stranden"

[2018-05-21] Svenska Dagbladet lyfter upp frågan om manligt kroppsideal och att den manliga "extremkroppen" är på väg tillbaka. Hur kroppsidealen påverkar män är ett relativt outforskat område enligt Kristina Holmqvist Gattario, lektor i psykologi och en av författarna till boken "Projekt perfekt".

• Dagens samhälle 180517: SBU: Rädda Barnen missuppfattar vår rapport

[2018-05-18] På Dagens Samhälles debattsida skriver Anders Broberg, professor i klinisk psykologi, och Ulf Axberg, docent i klinisk psykologi, en replik på ett inlägg från Rädda Barnen. I repliken skriver forskarna: "Vi har svårt att förstå hur en vetenskaplig granskning skulle kunna försämra läget för barn som utsätts för våld och försummelse."

• Musikguiden P3 180511: Artisthatet - Hur påverkas musiker av sociala medier?

[2018-05-17] Att vara aktiv på sociala medier är idag en självklarhet för många svenska artister. Men hur påverkas dem av att hela tiden finnas tillgängliga för fansen och att telefonen ständigt vibrerar? Margareta Bohlin, forskare vid psykologiska institutionen, är en av deltagarna i programmet.

• SR Vetandets värld: Det goda åldrandet

[2018-05-15] Vetandets värld har gjort en serie program som berör äldre. I del två av tre i sin serie "Det goda åldrandet" handlar det om att äldre personer är allt friskare. Boo Johansson, professor vid psykologiska institutionen, Ingmar Skoog, professor i psykiatri samt Ewa Wikström, professor i organisation och management, intervjuas. Del tre handlar om äldreomsorgen och Anna Dunér, professor i socialt arbete, intervjuas