Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om psykologiska institutionen i media

 • SvD 181223: Livsviktiga frågor till unga som söker berömmelse i sociala medier

  [2019-01-15] Från mobbing till att tygla hatet. Går det att bli Youtubestjärna utan att riskera sin psykiska hälsa? - Att vänja dig vid hat och hot kan göra dig avtrubbad, säger sociala medierforskaren Margareta Bohlin. Här är frågorna unga och deras föräldrar bör ställa - så att jakten på berömmelse inte slutar i bedrövelse.

 • DN 190111: Forskare: Därför ljuger vissa personer

  [2019-01-15] Vad är det som gör att vissa personer luras? Och är det enbart negativt att använda sig av lögner? Forskaren Pär-Anders Granhag förklarar hur användandet av lögner påverkar vår vardag.

 • Aftonbladet 181216: Forskare: "Att vara missnöjd med sin vikt har blivit norm"

  [2018-12-18] Vikt väcker känslor. Mest skam och olika former av mindervärdeskomplex, sällan glädje. Och mitt i vågen av kroppspositivism är den fortfarande oerhört tabu att tala om. - Vi associerar en attraktiv kropp med framgång och popularitet. Kroppen blir ett individuellt projekt vi kan forma som vi vill, och lyckas vi inte med det i linje med idealen kopplar vi det till dålig karaktär, säger Kristina Holmqvist Gattario, fil. doktor i psykologi.

 • SvT 181210: Därför agerar vi inte - trots att vi känner till klimathotet

  [2018-12-14] Vi har sett larmrapporterna, vi vet att vi borde agera - ändå gör vi det inte. Varför? Enligt forskarna finns det psykologiska barriärer som hindras oss från att bete oss miljövänligt. - Vi underskattar hur mycket vi påverkas av sociala normer, säger Magnus Bergquist, forskare inom miljöpsykologi.

 • Psykologtidningen 181211: "Ompröva specialistutbildningen"

  [2018-12-13] DEBATT. Ersätt det skriftliga specialistarbetet med kurs i bland annat statistik, anser psykologerna Ann-Sophie Lindqvist Bagge, Malin Hildebrand Karlén och Claudia Fahlke.

 • P1 181211: Kan robotar avslöja lögner?

  [2018-12-13] Med artificiell intelligens ska lögndetektorer på flygplatser kunna urskilja om passagerare ljuger vid gränskontrollen. Hur fungerar det? Och är det säkert? Pär-Anders Granhag, professor i psykologi, hjälpte till att reda ut det i Nordegren & Epstein i P1. Lyssna 12:30 in i programmet.

 • P4 181203: Varför forska i psykologi?

  [2018-12-04] Karin Boson disputerade den 30 november med sin avhandling om psykologiska perspektiv på ungas alkoholanvändande. Den 3 december deltog hon i Förmiddag i P4 och fick då många frågor om detta. Hur bestämmer man sig för att bli psykolog? Hur kommer det sig att man vill forska? Och vad undersökte Karin egentligen i sin avhandling?

 • GP 181126: Experter kritiska till att tankar påverkar åldrandet

  [2018-11-27] Göteborgs-Posten ställer sig frågan om receptet för ett långt liv är att bli en mer positiv person. Artikeln handlar om kopplingen mellan längden på enzymet telomeras som tycks skydda våra celler, och olika personlighetsdrag. Sambandet mellan längd på telomerer och hälsa har inom forskningen ganska starkt stöd, men vissa delar är mer oklara, berättar Magnus Lindwall, professor i psykologi med inriktning mot hälsopsykologi.

 • Allas 181119: Din kropp är så mycket mer än ett utseende!

  [2018-11-20] Veckotidningen Allas har talat med Kristina Holmqvist Gattario, universitetslektor vid psykologiska institutionen, om hur vi uppfattar vår kropp. Tillsammans med kollegorna Ann Frisén och Carolina Lunde har hon skrivit boken "Projekt perfekt: Om utseendekultur och kroppsuppfattning".

 • Uppsala.se 181119: Forskare: Detta händer i kroppen när du slutar träna

  [2018-11-20] För de allra flesta som tränar, går motivationen upp och ner under året och i perioder. Magnus Lindwall, professor i idrottsvetenskap och i psykologi, är en av dem som svaar på vad som händeer när du slutar träna.

Fler nyheter

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2017-09-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?