Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om psykologiska institutionen i media

 • TT 180120: Fyra av fem får ångest av tekniken

  [2018-01-22] TT har skrivit om att fyra av fem personer får ångest av tekniken. Man har pratat med Sara Thomée, psykolog och forskare på psykologiska institutionen. Artikeln har publicerats i en rad tidningar.

 • GP Debatt 180117: Våldet ökar när festen pågår till 05

  [2018-01-17] Alkoholens bidrag till våldsbrotten ligger kvar på en mycket hög nivå. Ett enkelt sätt att minska våldet i centrala Göteborg är därför att stänga krogarna tidigare om man vill föra en evidensbaserad alkoholpolitik i Göteborg, skriver Fredrik Spak överläkare och docent vid Sahlgrenska Akademin, Claudia Fahlke, professor Psykologiska institutionen och Frida Dangardt, specialistläkare. Samtliga verksamma Center for Education and Research on Addiction (CERA)vid Göteborgs universitet.

 • Aktuell Hållbarhet 180111: Sociala normer får oss att agera mer miljövänligt

  [2018-01-17] Ofta används tävlingar för att få människor att förändra sitt beteende, till exempel förmå dem att bli mer miljövänliga. Men en ny avhandling från Göteborgs universitet visar att det som skapar mest långvarig förändring är påverkan genom sociala normer. Artikeln bygger på Magnus Bergquists avhandling och en intervju med honom.

 • SvD171220: 54 forskare: Inte alla klarar höjd pensions­ålder

  [2017-12-21] Ett hållbart och acceptabelt pensionssystem måste utformas utifrån personliga förutsättningar och förhållanden i arbetslivet, så att fler klarar att arbeta i högre ålder. Att enbart genom ekonomiska åtgärder höja pensionsåldern är inte långsiktigt hållbart, skriver 54 forskare.

 • A&N 171214: Kontrollerat drickande ingen svartvit fråga

  [2017-12-20] I Svt:s humorserie Grotesco börjar tv-mannen Rolf Pihlman dricka igen efter sju år av nykterhet när han får höra att det visst går att dricka lite trots att man har haft alkoholproblem. Forskaren Kristina Berglund vid psykologiska intitutionen redogör för den i många fall svartvita diskussion som förs inom forskar- och behandlingsvärlden om kontrollerat drickandets vara eller inte vara.

 • Psykologtidningen 171216: Kontrollerat drickande - gammal metod med nytt uppsving

  [2017-12-20] Allt fler beroendemottagningar erbjuder patienterna att lära sig dricka kontrollerat. Att avstå helt från alkohol är inte längre den enda vägen. Men det finns även kritik mot metoden. Bland de intervjuade i artikeln finns forskarna Claudia Fahlke och Kristina Berglund vid psykologiska institutionen.

 • SvD 171220: Lögndetektor-test frikänner inte Ausonius

  [2017-12-20] Hur träffsäker är en lögndetektor? Säker till 95 procents chans, enligt förespråkarna. Som att singla slant, menar skeptikerna. - Sanningen ligger någonstans mitt emellan, säger psykologiprofessor Pär-Anders Granhag.

 • Psykologtidningen 9-10 2017: Är svensk beroendepsykologi fortfarande på frammarsch?

  [2017-12-20] Beroendepsykologer: Är svensk beroendepsykologi fortfarande på frammarsch? Beroendeforskare vid psykologiska institutionen diskuterar frågan i en debattartikel i Psykologtidningen.

 • KIT 171207: Därför synar små barn inte Tomte-bluffen

  [2017-12-13] Tomtens röst är märkligt bekant, pappas ögon plirar ovanför Tomte-skägget. Hur kommer det sig att barnen inte ser igenom förklädnaden? Psykologiprofessorn Erland Hjelmquist förklarar.

 • Lakartidningen 171204: Blivande psykiatrer behöver utbildning i integrativ kunskapssyn

  [2017-12-05] Debattartikel av Claudia Fahlke, professor, leg psykolog, Göteborgs universitet och Per Magnus Johansson, docent, leg psykolog, leg psykoterapeut, Göteborgs universitet

Fler nyheter

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2017-09-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?