Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om psykologiska institutionen i media

 • Dagens Arena 190206: Bra hemtjänst kräver mer än valfrihet

  [2019-02-06] En hemtjänst som uppfyller äldres behov kräver andra åtgärder än införandet av Lagen om valfrihetssystem, LOV. Det menar Anna Dunér, Pär Bjälkebring, och Boo Johansson vid Göteborgs universitet efter att ha granskat hur kommuner hanterar äldres önskemål och erfarenheter.

 • Psykologtidningen 190130: Modeordet livskvalitet bör granskas kritiskt

  [2019-02-05] Ordet, eller begreppet, livskvalitet (eng. quality of life) används idag flitigt i olika sammanhang. Troligtvis för att det finns ett behov av att försöka fånga en sammanfattande, kvantifierbar och mätbar bild av individers subjektiva upplevelsevärld, skriver Ann-Sophie Lindqvist Bagge, docent i psykologi och Claudia Fahlke, professor i hälsopsykologi.

 • DN 190131: Pappor i privat sektor har svårare att ta ut föräldraförsäkring

  [2019-02-04] Färre pappor i den privata jämfört med den offentliga sektorn tar ut föräldraledighet. En av anledningarna är att de inte vill orsaka problem för de arbetskamrater som täcker upp, visar en ny studie vid Göteborgs universitet.

 • SR 190122: Självhjälpsmyt baseras på plastikkirurgi och fantomsmärtor

  [2019-01-23] På inspirations- och träningsbloggar talas det ibland om att det tar 21 dagar att bilda en ny vana. P4 Blekinge har tagit hjälp av Magnus Lindwall, professor i psykologi, för att reda ut om det ligger någon sanning i siffran 21. "Den är i gott sällskap med många andra liknande myter. Den baseras på plastikkirurgen Maltz som noterade att det tog cirka 21 dagar för personer som genomgick plastikkirurgi att bli nöjda med sina nya utseenden".

 • SvD 181223: Livsviktiga frågor till unga som söker berömmelse i sociala medier

  [2019-01-15] Från mobbing till att tygla hatet. Går det att bli Youtubestjärna utan att riskera sin psykiska hälsa? - Att vänja dig vid hat och hot kan göra dig avtrubbad, säger sociala medierforskaren Margareta Bohlin. Här är frågorna unga och deras föräldrar bör ställa - så att jakten på berömmelse inte slutar i bedrövelse.

 • DN 190111: Forskare: Därför ljuger vissa personer

  [2019-01-15] Vad är det som gör att vissa personer luras? Och är det enbart negativt att använda sig av lögner? Forskaren Pär-Anders Granhag förklarar hur användandet av lögner påverkar vår vardag.

 • Aftonbladet 181216: Forskare: "Att vara missnöjd med sin vikt har blivit norm"

  [2018-12-18] Vikt väcker känslor. Mest skam och olika former av mindervärdeskomplex, sällan glädje. Och mitt i vågen av kroppspositivism är den fortfarande oerhört tabu att tala om. - Vi associerar en attraktiv kropp med framgång och popularitet. Kroppen blir ett individuellt projekt vi kan forma som vi vill, och lyckas vi inte med det i linje med idealen kopplar vi det till dålig karaktär, säger Kristina Holmqvist Gattario, fil. doktor i psykologi.

 • SvT 181210: Därför agerar vi inte - trots att vi känner till klimathotet

  [2018-12-14] Vi har sett larmrapporterna, vi vet att vi borde agera - ändå gör vi det inte. Varför? Enligt forskarna finns det psykologiska barriärer som hindras oss från att bete oss miljövänligt. - Vi underskattar hur mycket vi påverkas av sociala normer, säger Magnus Bergquist, forskare inom miljöpsykologi.

 • Psykologtidningen 181211: "Ompröva specialistutbildningen"

  [2018-12-13] DEBATT. Ersätt det skriftliga specialistarbetet med kurs i bland annat statistik, anser psykologerna Ann-Sophie Lindqvist Bagge, Malin Hildebrand Karlén och Claudia Fahlke.

 • P1 181211: Kan robotar avslöja lögner?

  [2018-12-13] Med artificiell intelligens ska lögndetektorer på flygplatser kunna urskilja om passagerare ljuger vid gränskontrollen. Hur fungerar det? Och är det säkert? Pär-Anders Granhag, professor i psykologi, hjälpte till att reda ut det i Nordegren & Epstein i P1. Lyssna 12:30 in i programmet.

Fler nyheter

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2017-09-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://psy.gu.se/aktuellt/imedia/
Utskriftsdatum: 2019-02-24