Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om psykologiska institutionen i media

 • Svt 200119: Studie: Sociala normer får oss att agera mer miljövänligt

  [2020-01-20] Sociala normer får oss att agera mer miljövänligt. Vi gillar inte att bli tillsagda vad vi ska göra, men påverkas mer än vad vi tror av att andra äter vegetariskt, åker kollektivt eller inte skräpar ner. Det visar en forskningssammanställning från Göteborgs universitet. Forskaren Magnus Bergquist intervjuas.

 • GP 200106: Årstidsbunden depression vanligare bland kvinnor än män

  [2020-01-17] Symptomen skiljer sig delvis från vanlig depression. Och det är framför allt unga kvinnor som drabbas. Men vad är SAD? Ett arv från vårt förflutna för att spara energi i barnafödande ålder? Eller finns det andra förklaringar? Så vet du om du är drabbad - och så förebygger du.

 • Vetenskapsradion 191219: Är du mer miljövänlig än andra?

  [2019-12-20] Vi kanske ser oss själva som mer miljövänliga än andra. Det visar Magnus Bergquists forskning (Göteborgs universitet) där 4000 personer fått svara på hur ofta de gör miljövänliga saker jämfört med andra.

 • P4 Göteborg 191219: De flesta överskattar sitt miljöengagemang

  [2019-12-20] De flesta är övertygade om att de överlag agerar mer miljövänligt än andra. I en studie med över 4000 deltagare från Sverige, USA, England och Indien har forskare vid Göteborgs universitet visat att vi tenderar att överskatta vårt eget miljöengagemang. - Det är en generell effekt inom psykologin, överoptimism kallas paraplybegreppet och det visar sig i olika typer va bedömningar. Vi tenderar att överskatta vår egen förmåga, exempelvis tror vi att vi är bättre bilförare än snittet, säger Magnus Bergquist, forskare i miljöpsykologi vid Göteborgs universitet.

 • Studio Ett 191219: Mångmiljonbelopp från svenska kommuner till kritiserad utbildning som delar in folk i färger

  [2019-12-20] "Röda personer" är dominanta, "gula" influerande, "gröna" stabila och "blåa" analytiska - ett sätt att dela in personlighetstyper baserat på den så kallade DISA-modellen som förekommer i Thomas Eriksons bästsäljande bok "Omgiven av idioter". Men trots att DISA marknadsförts som vetenskaplig, saknas forskningsstöd för modellen och de personlighetstester som baserats på den här färg-modellen. Trots det har fyra sjukvårdsregioner spenderat miljontals kronor på att läkare och annan personal skall utbildas i personlighetsteorin. Magnus Lindwall, professor i psykologi vid Göteborgs universitet är kritisk till modellen och intervjuas tillsammans med Zilla Jonsson, HR-direktör på Region Östergötland.

 • Expressen Debatt 191218: Din skatt har slösats på ovetenskaplig smörja

  [2019-12-18] Sjukvården måste skära ner. Polisen ropar efter mer resurser. Försvaret fortsätter spara. Samtidigt som många av samhällets kärnverksamheter går på knäna spenderas mångmiljonbelopp på att utbilda offentliganställda i pseudovetenskapligt trams, skriver två psykologer och en professor i psykologi.

 • P4 Halland 191213: Miljoner lades på kritiserad kurs: Precis som horoskop

  [2019-12-14] När Region Halland utbildar blivande specialistläkare i ledarskap har man använt en kritiserad metod som delar upp personer i olika färger beroende på personlighetstyp. Med DISC-metoden delas personligheter in i gul, blå, röd och grön. Enligt en granskning som journalisten Christian Dahlström publicerar i dag lägger hälso- och sjukvården i Sverige, inklusive Halland, miljonbelopp på DISC-utbildningar varje år, trots att modellen enligt flera experter är ovetenskaplig. - Precis som med horoskop så finns det ingen systematik här, säger psykologiprofessor Magnus Lindwall.

 • Personal & ledarskap 191125: Hon ska undersöka ­phubbing i arbetslivet

  [2019-11-25] Att det kan vara störande när någon plötsligt plockar upp mobilen under ett samtal är något de flesta kan relatera till. Psykologen och forskaren Sara Thomée har fått 4,3 miljoner av Forte för att undersöka phubbing i arbetslivet.

 • Kommunalarbetaren 191106: Positivt att följa kroppsaktivister

  [2019-11-06] Att se en variation av kroppar gör att man blir mer positivt inställd till sin egen kropp. Det säger psykologen Johanna Kling vid Göteborgs universitet, som har forskat om kroppsuppfattning.

 • Aftonbladet 191106: Faran - när du går i pension

  [2019-11-06] De flesta svenskar som går i pension är nöjda med det, visar ny svensk forskning. Men två riskgrupper klarar övergången till pensionen sämre. Aftonbladet intervjuar Isabelle Hansson som nyligen disputerade med avhandlingen Retirement and Life Satisfaction: A Resource-Based Dynamic Perspective.

Fler nyheter

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2017-09-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://psy.gu.se/aktuellt/imedia/
Utskriftsdatum: 2020-01-28