När utvecklar barn empati?

Nyhet: 2019-10-16

När lär vi oss att hålla tillbaka våra impulser och ta hänsyn till andras känslor istället för att säga rakt ut vad vi tycker och tänker?

I avsnitt 7 av programmet Fråga Lund visar docent Sara Landström med hjälp av psykologiska tester hur den här förmågan utvecklas under vår tidiga barndom. I programmet testas mentaliseringsförmågan (förmågan att förstå sina egna och andras tankar och känslor) hos barn i åldrarna tre respektive sex år. Barnen blir också bjudna på saft, men den smakar inget vidare. Lyckas de hålla masken, och vad säger det om deras utvecklingsnivå? Docent Sara Landström diskuterar resultaten utifrån psykologisk forskning.

Till Fråga Lund, SvT.
Inslaget börjar 23.45 in i programmet.

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2017-09-19