Ungas kroppsuppfattning - om könsstereotypa normer, tvärkulturella perspektiv och vad som främjar en positiv kroppsuppfattning

Föreläsning

Docent Kristina Holmqvist Gattario disputerade 2013 med en avhandling om ungdomars kroppsuppfattning, dvs. tankar och känslor kring den egna kroppen. Ett forskningsspår som hon påbörjade då och senare fördjupade i sitt forskningsprojekt om vad som utmärker positiv kroppsuppfattning och hur den kan främjas.

Efter disputation har hon även utforskat kroppsuppfattning utifrån ett tvärkulturellt perspektiv, med fokus på upplevelser av kroppen och könsstereotypa normer hos unga vuxna i Sverige och i andra länder. Andra forskningsfrågor rör hur tidiga erfarenheter av mobbning relaterar till kroppsuppfattning och ätstörningssymptom senare i livet.

Föreläsare: Kristina Holmqvist Gattario

Datum: 2019-03-28