Pat. är frisk och pigg för övrigt

Filmvisning

Öppen föreläsning med Gunnel Bergstrand, 83 år och pensionerad arbetsterapeut. Gunnel Bergstrand tvångsvårdades på mentalsjukhuset Restad utanför Vänersborg 1956, en upplevelse som traumatiserade henne och kom att prägla hennes liv. Idag är hon aktivist för patienters rättigheter och kämpar för att patienter och de övergrepp de utsatts för ska minnas.

I augusti 1956 kom Gunnel Bergstrand, då en 20-årig sjuksköterskestudent, frivilligt tillsammans med sin mamma och församlingspräst till Restads mentalsjukhus i Vänersborg, där hon blev inlagd och tvångsvårdad under de följande tre månaderna.

Gunnel Bergstrand har tillsammans med konstnären Annica Engström gjort en film, "Pat. är frisk och pigg för övrigt", där Gunnel själv visar runt på gamla stormavdelningen på nuvarande Restad Gård och berättar om behandlingen på mentalsjukhuset, den diagnos hon då fick och hur den har påverkat de möjligheter hon haft och de val hon gjort under resten av livet.

Gunnel är i dag 83 år och efter en höftoperation för några år sedan kom alla de traumatiska minnena tillbaka och hon bestämde sig för att våga beställa ut och gå igenom sin journal. Efter att ha tigit i 50 år har hon nu beslutat att bita huvudet av skammen och öppet berätta om sina upplevelser och aktivt arbeta mot bältesläggning och tvångsvård i dag.

Välkommen på föreläsning, filmvisning och frågestund med Gunnel Bergstrand. Inledning av Elisabeth Punzi, psykolog och forskare. Filmen är 30 minuter lång.

Föreläsare: Gunnel Bergstrand, Elisabeth Punzi

Datum: 2019-05-15

Kategorier: Tvärvetenskap

Arrangör: CCHS/ Heritage and wellbeing in collaboration with "Nätverket för litteratur och psykologi"

Plats: Psykologen, Haraldsgatan 1
Föreläsningssal 1

Sista anmälningsdag: 2019-05-13 kl. 12:00.

Kontaktperson: Elisabeth Punzi

Antal platser: 100 (Varav 65 är bokade)

Boka plats/anmäl dig

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2013-10-25