• Högstadietjejers erfarenheter av "sexting" mycket mer negativa än pojkars

[2018-07-16] Upplevelserna av sexting, det vill säga skicka och ta emot sexuella bilder och meddelande via digitala kanaler, skiljer sig markant mellan könen. Flickor som har sextat har betydligt mer negativa erfarenheter än pojkar, vars upplevelser ofta är positiva. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet.

• GP 180705: Så fungerar de psykologiska mekanismerna bakom främlingsrädsla

[2018-07-12] Vad händer när empatin krockar med andra evolutionärt nedärva beteenden? Är vi i grunden bara fördomsfulla flockvarelser? Vi tittar närmare på de psykologiska mekanismerna bakom främlingsrädsla. Karin Boson, psykolog och doktorand vid Psykologiska institutionen, är en av de intervjuade i reportaget.

• Kolla din skräppost efter viktig e-post från universitetet

[2018-07-11] E-post från universitetet har fastnat i skräppostfilter.

• Stödprogram för tonårsföräldrar fungerar och satsningen bör fortsätta

[2018-06-25] Universella stödprogram, öppna för alla tonårsföräldrar, fungerar bra och når fram till rätt målgrupper. Men för att effekterna av programmen ska få betydelse ur ett folkhälsoperspektiv behöver de nå ut än bredare och till fler. Det är några slutsatser från en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Vi söker lektorer och adjunkter i psykologi

[2018-05-31] Vi söker lektorer i personlighetspsykologi, biologisk psykologi och i kognitiv psykologi, samt en adjunkt i arbets- och organisationspsykologi. Välkommen att söka senast 18 juni!

• Dagens äldre friskare - men tappar förmågor snabbare när försämringen börjar

[2018-05-28] Dagens sjuttiofemåringar har bättre kognitiv förmåga än tidigare generationers åldringar. Men när funktionerna börjar försämras går nedgången snabbare för dessa än de tidigare. En förklaring kan ligga i hjärnans reservkapacitet. Det visar forskningsresultat från Göteborgs universitet, som kan spela in i debatten om höjd pensionsålder.

• GU-journalen 2-2018: Föråldrad alkohol- och drogpolicy

[2018-05-21] Förebyggande arbete är nyckeln till framgång, menar Claudia Fahlke, professor i hälsopsykologi.

• Psykologi på Vetenskapsfestivalen!

[2018-04-12] Forskare från psykologiska institutionen finns med under festivalen och talar om allt från vittnens subjektiva minnen till hur man kan påverka beteenden med psykologi genom så kallad "nudging". Du kan också fika med en forskare eller gå på forskningsposter-vernissage.

• Få unga återfaller i sexuella brott

[2018-04-05] Mycket få unga vuxna män som i tonåren begått sexuella övergrepp återfaller efter behandling. Men tätare koppling mellan vårdinstans och livet därefter skulle ge dem bättre chanser till en drägligare tillvaro. Det sägs i en avhandling från Göteborgs universitet.

• Långvarig mjuk beröring minskar stress

[2018-04-03] Nivåerna av stresshormon minskar och hjärtslagsfrekvensen sänks av långvarig mjuk beröring. Det aktiverar också hjärnområden som är knutna till belöning. Det visar en ny avhandling i psykologi från Göteborgs universitet. Resultaten kan vara användbara vid utformning av terapier för att hjälpa människor att stressa ned.