• Platser kvar till höstens kurser

[2020-07-15] Flera av våra kurser är nu öppna för sen anmälan.

• Ökat välbefinnande hos äldre trots pandemin

[2020-07-08] I början av covid-pandemin ökade välbefinnandet hos svenskar mellan 65 och 71 år, jämfört med föregående fem år. Och de som undvek sociala kontakter mådde bättre än de som inte gjorde det. Det visar en ny studie från AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa, vid Göteborgs universitet.

• Sexuella övergrepp via nätet lika allvarliga som "IRL"

[2020-07-03] Det som sker utanför nätet beskrivs ofta som IRL, in real life, vilket kan leda till uppfattningen att allt som sker på internet är mindre verkligt. För barn som utsätts för sexualbrott via internet är dock både traumat och konsekvenserna högst verkliga. Det visar en ny licentiatavhandling från Göteborgs universitet.

• Till minne av professor Claudia Fahlke

[2020-07-03] Professor Claudia Fahlke har efter en längre tids sjukdom lämnat oss. Claudias värme och uthålliga vilja att utveckla sina och andras idéer var hennes signum och det tomrum hon lämnar efter sig är stort. Torsdagen den 23 juli flaggar institutionen på halv stång med anledning av Claudia Fahlkes begravning.

• Så blir undervisningen på psykologiska institutionen i höst

[2020-06-22] Psykologiska institutionen startar höstterminen med blandade undervisningsformer. Vårt internationella masterprogram ges på campus. För de masterstudenter som inte kan resa till Sverige ges distansundervsisning. För övriga studenter kommer undervisningen att ske på distans.

• Vi söker patienter till KBT-behandling

[2020-06-03] Vi söker främst dig med specifik fobi, exempelvis hissfobi, spindelfobi, ormfobi eller fobi för trånga utrymmen. Vi söker även dig som önskar behandling för nydebuterad panikångest, generell ångest, lättare depression eller tvångssyndrom.

• Doktorandtjänster med inriktning mot etnisk identitet hos ungdomar

[2020-04-29] Psykologiska institutionen utlyser nu två doktorandtjänster med inriktning mot etnisk identitet hos ungdomar.

• Fyra lektorsvikariat i psykologi. Ansök senast 2020-05-04

[2020-04-24] Vi söker vikarierande lektorer i miljöpsykologi, rättspsykologi, socialpsykologi och kognitiv psykologi, samt utvecklingspsykologi och personlighetspsykologi. Start till hösten 2020. Sista ansökningsdag: 2020-05-04.

• Forskning om ungdomars möjligheter i segregerade livsmiljöer

[2020-04-21] Stenastiftelsen ger 15 miljoner till ett projekt på psykologiska institutionen som leds av professor Ann Frisén. Projektet handlar om att skapa ökad förståelse för hur etnisk identitet utvecklas och hur man kan förbättra unga människors möjligheter att hantera sina utmaningar och därmed öka sina livsmöjligheter.

• Filmad föreläsning: Digital psykologisk behandling i klinisk miljö

[2020-04-16] Den 16 april 2020 höll Sandra Weineland sin docentföreläsning i psykologi.