• Forskningsanslag till fältstudier om berusade ögonvittnen

[2018-10-19] Angelica Hagsand vid psykologiska institutionen (projektledare) tilldelades 3 435 000 kronor ur Riksbankens jubileumsfond för forskningsprojektet: "Alkoholberusade ögonvittnen i fältet: Påverkar hög berusningsgrad, emotionell stress och val av förhörsmetod minnet av ett brott?"

• Ny kurs: Psykologiska och psykosociala insatser vid riskbruk och beroende

[2018-10-12] Den här kursen ges på psykologiska institutionen och vänder sig till dig som vill få kunskaper om metoder och tekniker för utredning och om arbetet med behandlingsplanering för personer som har ett riskbruk, eller som är beroende av alkohol eller andra droger. Du får också kunskap om olika behandlingsformer, särskilt psykologiska och psykosociala behandlingar, och om olika stödinsatser som kan ges. Vi går också igenom olika psykologiska teorier som är relaterade till beteende, motivation och förändringsprocesser.

• Ny kurs: Social Psychology

[2018-10-09] Kursen Social Psychology vänder sig till dig som studerar eller ska börja studera psykologi på avancerad nivå, och som är intresserad av psykologisk forskning kring människors tankar, bedömningar och beteenden i sociala sammanhang. Kursen lämpar sig väl för den som även funderar på att gå vidare till forskarstudier. Kursen ges på engelska och går på halvfart, dagtid, under vårterminen.

• Kurs: Legal Psychology: Current Research

[2018-10-09] Den här kursen (Rättspsykologi: Aktuell forskning) vänder sig till dig som studerar, eller är på väg att börja studera psykologi på mastersnivå, och som är intresserad av psykologisk forskning som är relevant för rättssystemet. Kursen lämpar sig väl för den som även funderar på att gå vidare till forskarstudier. Kursen ges på engelska och går på halvfart, dagtid.

• Doktorand till projektet Mobbning och skola

[2018-10-05] Psykologiska institutionen utlyser en doktorandtjänst till ett projekt om mobbning. Sista ansökningsdag 2018-10-26.

• 88 miljoner till forskning om vård, hälsa, arbetsliv och välfärd

[2018-10-02] Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, har beslutat om projektbidrag i årets öppna utlysning. Drygt 73 miljoner kronor går till forskningsprojekt vid Göteborgs universitet. Ett forskningsprogram tilldelas dessutom 15 miljoner kronor för att utveckla en evidensbaserad praktik inom rättspsykiatrin.

• Personlighetsskillnader större mellan män och kvinnor i jämställda länder

[2018-10-02] När personer själva skattar sina personligheter - de fasta drag som bildar vår karaktär - är skillnaderna mellan män och kvinnor större i jämställda länder. Det visar en studie från Göteborgs universitet i samarbete med Högskolan Väst och Högskolan Skövde.

• Många äldreforskare på årets bokmässa

[2018-09-24] Lyssna till ett samtal om livet och döden, lär dig mer om äldres underrepresentation i medierna och matens betydelse för ett hälsosamt åldrande.

• JOBB: Biträdande forskare till rättspsykologiskt forskningsprojekt

[2018-09-14] Har du läst psykologi, talar svenska och arabiska och vill jobba i ett rättspsykologiskt forskningsprojekt? Vi söker en biträdande forskare som kan jobba med oss under 10 månader. Projektet handlar om intervjumetoder och syftar till att hjälpa brottsoffer och vittnen som inte har svenska som modersmål att kunna lämna fullständiga och reliabla vittnesmål.

• När börjar barn ljuga? Sara Landström svarar i tv-programmet Fråga Lund

[2018-09-11] När börjar barn att ljuga? I säsongspremiären av Fråga Lund hjälper docent Sara Landström programledaren Kristian Luuk att undersöka denna fråga.