• Utvecklingspsykologi i ny, uppdaterad, utgåva

[2019-09-11] Boken Utvecklingspsykologi beskriver centrala aspekter av den fysiska, kognitiva och socioemotionella utvecklingen genom hela livet: från fostertiden, spädbarnsåren, förskoleåren, tidiga skolår, ungdomsåren och till vuxen ålder. Vardagsnära exempel och många illustrationer levandegör innehållet, skapar förståelse och visar hur kunskapen kan tillämpas.

• När datorspelandet blir problematiskt

[2019-09-03] I juni 2018 klassade Världshälsoorganisationen (WHO) gaming disorder som en sjukdom och tillståndet, som ännu inte har någon officiell svensk översättning, blev en diagnos. Två forskare har nu på uppdrag av Länsstyrelsen i Västra Götaland tagit fram en kunskapsöversikt över forskning som hittills har gjorts inom området. Den kommer att presenteras vid två tillfällen i september och finns redan nu att ladda ned, se nedan.

• Rektor välkomnar alla nya studenter!

[2019-07-17] Grattis till din studieplats vid Göteborgs universitet! Du har blivit antagen till ett av de mest populära universiteten i Sverige.

• Anslag till forskning om adaptiv respons hos poliser som arbetar "undercover"

[2019-07-17] Erik Mac Giolla på psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet och Simon Oleszkiewicz, numera vid University of Twente, är båda verksamma inom området rättspsykologi och har tilldelats anslag för ett forskningsprojekt som syftar till att utveckla ett mått för att utvärdera adaptivt beteende i polisiära sammanhang.

• Tonårsföräldrar positiva till ökat föräldrastöd

[2019-06-19] Tonårstiden är den mest intensiva utvecklingsperioden efter spädbarnstiden och föräldrar till tonåringar är lika angelägna om att få stöd i sitt föräldraskap under denna period som när barnen är små. Det visar en studie gjord vid Göteborgs universitet.

• Att känna sig hemma i sin kropp

[2019-06-14] Johanna Kling forskar om kroppsuppfattning. I sin avhandling undersökte hon hur kroppsmissnöje under tonåren hänger ihop med identitetsförvirring i unga vuxenåren. Hon undersökte också på vilka olika sätt, både positiva och negativa, kroppen kan vara viktig för identitetskänslan hos unga vuxna.

• Helnykterhet effektivaste målet vid behandling av alkoholproblem

[2019-06-03] Behandlingar av alkoholproblem ger bättre effekt om målet är helnykterhet än om målet är kontrollerat drickande. Men oavsett målsättning gör behandlingar att klienter bestående minskar sin alkoholkonsumtion. Det visar en långtidsstudie från Göteborgs universitet.

• Utlysning av tjänst: Psykolog med anställning som universitetsadjunkt, inriktning mot KBT

[2019-05-22] Psykolog med anställning som universitetsadjunkt, inriktning mot KBT

• Vikariat: Universitetsadjunkt med inriktning mot personlighetspsykologi

[2019-05-22] Psykologiska institutionen söker en eller flera universitetsadjunkter i psykologi med inriktning mot personlighetspsykologi. Anställningen är ett vikariat.

• När sexualbrottet sker över nätet - barnets upplevelser och konsekvenser

[2019-05-16] Malin Joleby, doktorand på psykologiska institutionen, presenterar sin forskning om nätövergrepp och barnets upplevelser och psykologiska konsekvenser. Presentationen gjordes på Barnahusnätverket i Linköping den 2 maj 2019.