Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • SOU om nya bevisregler i brottmål

  [2017-12-13] Forskare i forskargruppen Research unit for Criminal, Legal and Investigative Psychology (CLIP) vid psykologiska isntitutionen har bidragit med sakkunskap till den offentliga utredningen om modernisering av vissa delar av processrätten.

 • Food-truck exploderat vid Campus Linné

  [2017-12-12] En food-truck på gården mellan Annedalsseminariet och Mediehuset på Campus Linné exploderade vid tjugo i elva på tisdagsförmiddagen. En person som arbetar i food-trucken skadades lindrigt.

 • Nytt forskningsprojekt om lärares arbetsbelastning: Undervisa eller släcka bränder?

  [2017-12-11] Lärare toppar Arbetsmiljöverkets lista över yrkesgrupper som upplever arbetsrelaterade besvär till följd av sin arbetssituation. Många har beskrivit att problemen bottnar i orimliga krav som medför en konstant jakt på tid där de hela tiden måste jonglera flera arbetsuppgifter samtidigt och ständigt göra kortsiktiga prioriteringar. Forskare på psykologiska institutionen ska nu undersöka vilka effekter den upplevda bristen på tid får på lärarnas kognition, kollegialitet och möjlighet till innovations- och utvecklingstänkande.

 • Forskningsprojekt: Upplevelser av hot och politisk polarisering

  [2017-12-05] En psykologisk aspekt av upplevda hot är att det utlöser känslomässiga reaktioner som rädsla eller ilska hos människor. I ett nytt forskningsprojekt ska nu forskare undersöka på vilka sätt olika sorters hot som framställs i samband med invandring bidrar till främlingsfientlighet och polarisering i samhället. Projektet är tvärvetenskapligt och utgår från en kombination av socialpsykologi och statsvetenskap.

 • Vi söker patienter till KBT-behandling

  [2017-11-29] Terapimottagningen på psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet söker nu patienter till KBT-behandling inför vårterminen 2018. Vi söker främst dig med nydebuterad panikångest, specifik fobi, lättare depression eller tvångssyndrom.

 • Mammor till funktionsnedsatta barn i riskzonen för psykisk ohälsa

  [2017-11-15] Föräldrar till barn med funktionsnedsättningar kan behöva psykologiskt stöd för att hantera sin vardag. Särskilt mammorna löper risk för försämrad psykisk hälsa. En god hjälp är att få mycket information om barnets diagnos och att tillsammans med andra föräldrar samtala om barnen situation och beteenden. Det är slutsatser som dras i en avhandling från Göteborgs universitet.

 • Fem frågor till Ylva Svensson, som föreläste om etnisk identitet och integration på Ämnets dag

  [2017-11-08] Ämnets dag är ett samverkansprojekt där Göteborgs universitet kostnadsfritt erbjuder verksamma ämneslärare en fortbildningsdag i sitt ämne. Inte mindre än 29 ämnen erbjuds av sammanlagt 21 institutioner på 6 fakulteter vid Göteborgs universitet.

 • Psykologiska insikter om mänskligt beteende gav Nobelpris i ekonomi

  [2017-10-11] Richar H Thaler är professor i beteendeekonomi på University of Chicago och årets mottagare av ekonomipriset till Nobels minne. Forskare inom området undersöker hur psykologiska aspekter påverkar ekonomiskt beslutsfattande och Thaler har kunnat visa hur mänskliga karaktärsdrag styr både individuella beslut och utfallen på finansmarknader.

 • Ny kurs: Legal Psychology: Current Research

  [2017-09-25] Den här kursen (Rättspsykologi: Aktuell forskning) vänder sig till dig som studerar, eller är på väg att börja studera psykologi på mastersnivå, och som är intresserad av psykologisk forskning som är relevant för rättssystemet. Kursen lämpar sig väl för den som även funderar på att gå vidare till forskarstudier. Kursen startar vårterminen 2018 och kommer att gå på halvfart, dagtid. Undervisningsspråk: Engelska. Sista dag för ansökan är 15 december.

 • Ny kurs: Psykologiska aspekter på bruk, riskbruk och beroende

  [2017-09-21] Till våren startar en ny kurs på psykologiska institutionen, som tar upp olika aspekter på bruk, riskbruk och beroende av alkohol och droger. Kursen går på halvfart och på eftermiddagarna för att öka möjligheterna för yrkesverksamma att läsa den.

Fler nyheter

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2017-06-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://psy.gu.se/aktuellt/nyheter/
Utskriftsdatum: 2017-12-14