Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Mer kunskap och tydliga rutiner kan ge bättre utredningar av övergrepp på barn

  [2018-12-07] För att brottsutredningar av misstänkta sexualbrott mot små barn ska bli bättre bör arbetssätt och kunskaper inom rättsväsendet utvecklas. Den slutsatsen dras i en avhandling från Göteborgs universitet.

 • Psykologiska perspektiv på ungas alkoholanvändande

  [2018-12-04] Barn och ungdomars alkoholbruk, psykiska hälsa och personlighetsegenskaper är tre viktiga faktorer som får betydelse för deras utveckling genom ungdomsåren. Hittills har dock väldigt få studier gjorts om de yngre ungdomarna mellan 12 och 15 år, och hur deras psykiska hälsa och personlighet ser ut i relation till en tidigt alkoholdrickande. Det är den här gruppen Karin Boson har fokuserat på i sin avhandling.

 • Medel till samverkan mellan akademin och rättsväsendet

  [2018-11-27] Forskaren Angelica Hagsand har fått medel från Riksbankens jubileumsfond för att skapa en dialog med rättspraktiker kring vad forskningen har kommit fram till angående förhör med alkoholpåverkade personer.

 • Vi söker patienter till KBT-behandling

  [2018-11-27] Terapimottagningen på psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet söker nu patienter till KBT-behandling inför vårterminen 2019. Vi söker främst dig med nydebuterad panikångest, specifik fobi, lättare depression eller tvångssyndrom.

 • Priming fungerar med rätt förhörsteknik

  [2018-11-06] Så kallad priming fungerar som verktyg för att öka en persons motivation att dela information om ett säkerhetshot. Men för att kunna utnyttja effekten måste intervjuaren också använda rätt intervjustil. Den slutsatsen dras i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

 • Okunskap om våldtäkt orsakar skuldbeläggning av utsatta

  [2018-11-05] Att människor skuldbelägger våldtäktsoffer beror på personliga faktorer hos dem som skuldbelägger, snarare än faktorer som hör till den specifika våldtäktssituationen. En ökad kunskap om våldtäkter skulle därmed kunna förändra synen på dessa brott, vilket i förlängningen kan leda till att fler vågar anmäla. Det visar en avhandling i psykologi från Göteborgs universitet.

 • Medel till forskning om missbruksbehandling inom den rättspsykiatriska slutenvården

  [2018-10-22] Malin Hildebrand Karlén, forskare vid psykologiska institutionen, Göteborgs universitet, har fått anslag till projektet "Substansberoende inom rättspsykiatrisk vård: Kartläggning, behandling, utvärdering". Projektet kommer att löpa under 6 år och bli ett bli ett av de första i Sverige där behandlingen av substansberoende inom rättspsykiatrisk vård utvärderas och där samtidig hänsyn tas till samsjuklighet och hur utvecklingen av ökat prosocialt relaterande går under denna period.

 • Forskningsanslag till fältstudier om berusade ögonvittnen

  [2018-10-19] Angelica Hagsand vid psykologiska institutionen (projektledare) tilldelades 3 435 000 kronor ur Riksbankens jubileumsfond för forskningsprojektet: "Alkoholberusade ögonvittnen i fältet: Påverkar hög berusningsgrad, emotionell stress och val av förhörsmetod minnet av ett brott?"

 • Ny kurs: Psykologiska och psykosociala insatser vid riskbruk och beroende

  [2018-10-12] Den här kursen ges på psykologiska institutionen och vänder sig till dig som vill få kunskaper om metoder och tekniker för utredning och om arbetet med behandlingsplanering för personer som har ett riskbruk, eller som är beroende av alkohol eller andra droger. Du får också kunskap om olika behandlingsformer, särskilt psykologiska och psykosociala behandlingar, och om olika stödinsatser som kan ges. Vi går också igenom olika psykologiska teorier som är relaterade till beteende, motivation och förändringsprocesser.

 • Ny kurs: Social Psychology

  [2018-10-09] Kursen Social Psychology vänder sig till dig som studerar eller ska börja studera psykologi på avancerad nivå, och som är intresserad av psykologisk forskning kring människors tankar, bedömningar och beteenden i sociala sammanhang. Kursen lämpar sig väl för den som även funderar på att gå vidare till forskarstudier. Kursen ges på engelska och går på halvfart, dagtid, under vårterminen.

Fler nyheter

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2017-06-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://psy.gu.se/aktuellt/nyheter/
Utskriftsdatum: 2018-12-10