Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Nya" Psykoterapeutprogrammet: snart öppnar antagningsomgången

Nyhet: 2016-10-06

Nytt ansökningsförfarande, förändrat förkunskapskrav och omarbetade kurser. För dig som vill söka till Psykoterapeutprogrammet HT17 finns flera viktiga förändringar att ta del av innan du skickar in din ansökan.

Ansökan till Psykoterapeutprogrammet öppnar 17 oktober och från och med nu sker antagningen genom den nationella antagningen: www.antagning.se. Det innebär också att samtliga behörighetsdokument behöver laddas upp via antagning.se. Sista dag för anmälan är den 15 december 2016 och sista dag för komplettering är den 15 januari, 2017. Under hela perioden kan du som sökande följa din anmälan via funktionen Mina Sidor på www.antagning.se.

I det "nya" Psykoterapeutprogrammet har kravet på egenterapi minskats till 40 timmar individualterapi och 100 timmar gruppterapi, från att tidigare varit motsvarande 50 respektive 120 timmar.

Ytterligare en förändring är tre gemensamma kurser som utvecklats för samtliga programinriktningar:

  • Vetenskaplig metod I, 3 hp
  • Vetenskaplig metod II, 5 hp
  • Självständigt arbete, 15 (3+12) hp

 
Oavsett inriktning kommer studenterna att läsa 30 högskolepoäng psykoterapeutisk teori och metod, men uppdelat på ett antal mindre kurser med inriktningsspecifikt innehåll.

Utifrån den programutvärdering som Universitetskanslersämbetet (UKÄ) gjorde 2013 har kurserna i det ”nya” Psykoterapeutprogrammet till viss del också omarbetats. En större tyngdpunkt ligger nu på vetenskaplig metod och självständigt arbete, något som resulterat i att UKÄ efter utvärderingen gett utbildningen det samlade omdömet ”hög kvalitet”.

Trots flera förändringar finns också många likheter med det tidigare programmet. Utbildningen kommer även fortsättningsvis att bedrivas på halvfart över tre år av Psykologiska institutionen och institutionen för socialt arbete. Likaså har programmet fortfarande tre inriktningar; individualpsykoterapi med inriktning mot barn och ungdom, KBT, (Psykologiska institutionen); individualpsykoterapi med inriktning mot vuxna, PDT*, (Psykologiska institutionen); samt psykoterapi med inriktning mot familj (institutionen för socialt arbete).

Till skillnad från tidigare år kommer programmets tre inriktningar tidsmässigt att ges parallellt. Varje inriktning behåller fortsatt sin tydliga profil men tack vare gemensam programstart ges möjligheten att ha gemensamma föreläsningar och på så sätt dra nytta av varandras kompetens.

* tidigare annonserad inriktning mot KBT utgår

Läs mer om det nya Psykoterapeutprogrammet och vad du behöver tänka på inför ansökan

Sök via antagning.se 17 oktober – 15 december!

För ytterligare information, vänligen kontakta:
tina.ahlstrom@psy.gu.se

Save

AV: Jenny Meyer

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2016-09-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?