Kurs: Utvärderingsmetodik: teori och metod

Nyhet: 2019-03-18

Avancerad nivå, halvfart, kvällstid

Som ett led i att kvalitetssäkra och effektivisera både privat och offentlig sektor har det blivit allt vanligare med utvärderingar. Utvärderingar kan ha många utformningar, alltifrån experimentella effektutvärderingar till undersökningar av arbetsprocesser på en arbetsplats för att öka förståelsen för varför effekter uppstår eller uteblir.

Utvärderingar kan handla om stora implementeringsprojekt med många delar, eller små projekt med ett avgränsat syfte. Att utvärdera kräver god kunskap både i forskningsmetodik och i utvärderingsteori.

De teoretiska verktyg du får i den första delkursen prövas genom att tillsammans kritiskt granska olika utvärderingar. I delkurs två får praktiskt tillämpa dina kunskaper genom att själv utarbeta en plan för en tänkt utvärdering, där hänsyn tas till både målgrupp, ekonomi, tidsåtgång och design. Du får återkommande feedback på din utvärderingsplan från din lärare och dina kurskamrater. Den färdiga rapporten är vid kursens slut utformad och anpassad, både text- och layoutmässigt, för en tänkt uppdragsgivare och redovisas muntligt på ett avslutande seminarium.

Ansökningsperioden är öppen 15 mars till 15 april: Utvärderingsmetodik: teori och metod

– Kursen ger en bred översikt över centrala utvärderingsmodeller som finns inom det samhälls- och beteendevetenskapliga området, dess bakomliggande teorier, samt dess styrkor och svagheter. Kursen inbegriper alltså inte bara utvärderingar med psykologi i fokus, utan kan inbegripa andra samhällsvetenskapliga områden och tillämpningar, säger Kristina Berglund, lektor vid psykologiska institutionen och ansvarig för den nya kursen.