Ny kurs: Psykologiska och psykosociala insatser vid riskbruk och beroende

Nyhet: 2018-10-12

Hur hjälper vi en person som har ett beroende eller befinner sig i ett riskbruk? Hur utreds en persons behov för att kunna erbjuda lämplig behandling och vilka aspekter bör tas i beaktande när en bedömning görs?

Den här kursen ges på psykologiska institutionen och vänder sig till dig som vill få kunskaper om metoder och tekniker för utredning och om arbetet med behandlingsplanering för personer som har ett riskbruk, eller som är beroende av alkohol eller andra droger. Du får också kunskap om olika behandlingsformer, särskilt psykologiska och psykosociala behandlingar, och om olika stödinsatser som kan ges. Vi går också igenom olika psykologiska teorier som är relaterade till beteende, motivation och förändringsprocesser.

Kursen går på kvällstid och studietakten är halvfart. Kursen är på avancerad nivå och riktar sig till dig som har en högskoleutbildning med inriktning mot omsorg, vård eller behandling.

Sista anmälningsdag 15 oktober. Kursen kommer troligtvis även gå att söka i omgång två när det är möjligt att göra en sen anmälan, det vill säga från 14 december.
Psykologiska och psykosociala insatser vid riskbruk och beroende l Avancerad nivå | 15 hp | Kurskod: PX2107

Kristina Berglund, kursledare, om kursen:

– Både alkohol och narkotika är så vanligt förekommande att de berör de flesta på ett eller annat sätt. Användandet påverkar både den som använder drogen, närstående och samhället i stort, om än på olika sätt. Här på psykologiska institutionen har vi länge forskat om psykologiska riskfaktorer som kan bidra till att en individ utvecklar problem med alkohol och droger men också om olika behandlingars betydelse för hjälp till förändring.

– Vi har tagit fram den här kursen för att vi vill att den som är intresserad ska kunna få grundläggande, forskningsbaserade kunskaper om metoder och tekniker för utredning, stöd och behandling för personer som har problem med alkohol eller andra droger. Att få kunskap om vilken hjälp som rekommenderas och hur det kan appliceras i en verklig kontext är viktigt inom många sektorer, till exempel inom vård och omsorg, företagshälsovården eller inom socialtjänsten.

Kristina Berglund är docent vid Psykologiska institutionen och forskar och undervisar om psykologiska faktorers betydelse vid alkoholberoende. Med sin forskning vill hon öka kunskapen om psykologiska mekanismer till varför ett alkoholberoende uppkommer, hur ett alkoholberoende gestaltar sig för olika människor och vilka konsekvenser det får för individen och dess omgivning. Hon undersöker också vilka effekter behandling ger för olika grupper av alkoholberoende individer.