Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny kurs: Sexologi för psykologer

Nyhet: 2017-03-17

Kursen Sexologi för psykologer vänder sig till psykologer som i sitt yrkesutövande vill vidareutveckla sin kompetens att på ett kunskapsbaserat och medvetet sätt samtala med människor om det som rör deras sexualitet. Kursen startar höstterminen 2017 och kommer att gå på kvartsfart på dagtid.

Sök senast den 18 april: Sexologi för psykologer. Avancerad nivå | 7.5 hp | Kurskod: PX2103

Kursansvarig Inga Tidefors om kursen

– Via sexologikurserna på psykologiska institutionen har många yrkesgrupper av olika slag fått en kunskap som har kommit patienter/klienter till godo. Den nu aktuella kursen vänder sig till psykologer som i sitt yrkesutövande vill vidareutveckla sin kompetens att på ett kunskapsbaserat och medvetet sätt samtala med människor om det som rör deras sexualitet.

– Kursen kommer att ge en bred kunskap om sexualitet ur ett psykologiskt perspektiv för att möjliggöra den trygghet som krävs för att fråga om och lyssna till det som klienten/patienten har behov att tala om och bearbeta i sin sexualitet. Ett viktigt moment är också att bli medveten om såväl sin egen sexualitet som egna föreställningar/attityder/emotioner förknippade med andra människors sexualitet. Tidigare forskning visar att klienter/patienter rapporterar att de sällan får frågor om hur de har det i sin sexualitet men att de har en önskan om att få samtala om sexualitet i pågående behandling. I studier som fokuserar behandlare framkommer att en majoritet känner sig osäkra inför, alternativt undviker, ämnet sexualitet i behandlingssituationen. En ökad insikt i vad vi tänker om oss själva som sexuella varelser underlättar vår förståelse för andra människors sexuella identitet och uttryck

Inga Tidefors

– Jag är just nu anställd på psykologiska institutionen som seniorprofessor i psykologi, inriktning mot sexologi. Mitt forskningsintresse växte fram ur många års kliniskt arbetet med män dömda för sexuella övergrepp. Detta intresse kan främst beskrivas som om/hur det går att förstå de psykologiska mekanismerna som gör att incesttabut överträds och också hur det blir för den som tvingas vistas på fel sida om incesttabut.

– Som kursledare för institutionens sexologikurser finns också ett stort intresse för mer allmänna sexologiska frågeställningar. Ett sådant exempel är studien “Workplace Romances: Going to Work Is Amazing and Really Fun’” (tillsammans med Lars Göran Wallgren Tengberg). Andra intressanta områden är att förstå hur dagens sexuella karta ser ut och varför sexualitet ofta blir en sådan ”het potatis” – något som är svårt att tala om men som också behöver regleras, kontrolleras och som ibland används som maktutövning. Det är också spännande att förstå vår strävan (utöver fortplantningen) att hitta en eller flera partner och att uppleva förälskelse - trots att det går att leva ett bra liv utan en partner men inte utan vänner.

Mer om utbildning på psykologiska institutionen. Save

Save

AV:

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2016-09-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?