Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny kurs i Neuropsykologi

Nyhet: 2017-03-17

Till höstterminen 2017 startar vi en ny kurs i Neuropsykologi som vänder sig till dig som arbetar med vård, omsorg eller pedagogik och arbetar eller kommer att arbeta med personer som har funktionsnedsättningar relaterade till hjärnans funktion. Kursen går på halvfart på dagtid.

Sök senast 18 april: Neuropsykologi. Grundnivå | 30 hp | Kurskod: PX1161.

Stefan Winblad, en av kursledarna, om kursen

– Kunskapen om hjärnans betydelse för tankar, känsloliv och beteende har under senare år växt sig allt starkare och har idag en naturlig plats inom psykologin men också i samhällsdebatten. Hur påverkar hjärnans utveckling och funktion möjligheter att tillgodogöra sig kunskap? Hur är våra olika tankeprocesser som minne, uppmärksamhet och språk kopplade till hjärnans funktion? Hur kan skador, sjukdomar och psykiatriska tillstånd resultera i en nedsatt förmåga att förstå och agera i vardagen? Vilken betydelse har vår livsföring för hjärnans funktion? Detta är frågor som kommer att belysas under denna kurs av kunniga och erfarna forskare inom området.

– Detta är en kurs för den som är intresserad av sambandet mellan hjärnan, beteende och tankeprocesser och som vill lära sig mer om hjärnans uppbyggnad, funktion och dess betydelse för beteende, tankar och känsloliv. Kursen kan användas på flera sätt. Dels kan den fungera som en vidareutbildning i neuropsykologi för de med en examen med inriktning mot vård, omsorg, behandling, socialt arbete eller skola. Men även utan sådan examen kan man gå kursen för att höja sin kompetens och förståelse av ett område som är aktuellt inom många delar av samhället idag. Målet är att kursens innehåll skall kunna integreras i en yrkesutbildning men även kunna ligga till grund för kompetensutveckling inom ett högaktuellt område.

Om kursledarna

Hans Samuelsson, docent och legitimerad psykolog, började arbeta inom det neuropsykologiska fältet redan 1981, först som arbetsterapeut och senare som psykolog. I dag sysslar han huvudsakligen med undervisning, handledning och klinisk forskning vid Psykologiska Institutionen och Sahlgrenska universitetssjukhuset. Forskningen handlar om behandlingsstudier och långtidsuppföljning av neuropsykologiska funktioner efter stroke och efter svårbehandlad epilepsi.

 

Stefan Winblad, filosofie doktor och legitimerad psykolog, är forskare i biologisk psykologi med inriktning mot klinisk neuropsykologi. Han har en lång erfarenhet av forskning kring hur skador och sjukdomar påverkar hjärnan men även av forskning kring de grundläggande hjärnprocesser som ligger till grund för friska personers förmåga att förstå och uttrycka bland annat känslor. Stefan undervisar vid Psykologprogrammet samt grund- och vidareutbildningar i ämnet neuropsykologi.

 

Mer om utbildning vid psykologiska institutionen Save

Save

AV:

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2016-09-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?