Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Psykologi på Vetenskapsfestivalen

Nyhet: 2017-05-04


Den internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg 10-14 maj 2017 är Sveriges största kunskapsfest och ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang. Det är en mötesplats där forskare under kreativa former ges möjlighet att presentera sin forskning för allmänheten. Varje år görs nära 70 000 besök på festivalens 350 unika föreläsningar, workshops, debatter och aktiviteter spridda på ett 30-tal platser i Göteborg. Du hittar hela programmen på Vetenskapsfestivalens webbplats

ÖPPET HUS på Psykologen 11 maj

Som en del i festivalen håller psykologiska institutionen öppet hus på eftermiddagen de 11 maj. Du kan välja mellan kortare eller längre föreläsningar, ställa frågor till forskarna och få tips och råd om du vill läsa kurser eller program inom ämnet. Alla intresserade är varmt välkomna - ingen entré, ingen bokning (först till kvarn...). Titta förbi, du är varmt välkommen!

Tid: 11 maj, 2017, 13.00-18,
Plats: Psykologiska institutionen, Harladsgatan 1, precis vid Linnéplatsen. Vi håller till på entréplan.

PROGRAM

14.00–14.45 Barns tillförlitlighet och trovärdighet

FÖRELÄSNING: I brottmål om sexuella övergrepp mot barn saknas ofta teknisk bevisning och andra vittnen, vilket gör att barnets utsaga ofta är det enda och därmed avgörande beviset. Sara Landström berättar om sin forskning kring vuxnas bedömningar av barns tillförlitlighet och trovärdighet i relation till vilken förmåga barn har att minnas och att berätta om det de minns om sexuella övergrepp.
Sara Landström

15.00–15.30 Att plugga psykologi på universitetet

FÖRELÄSNING & FRÅGESTUND: Pluggar du på gymnasiet och funderar på att läsa psykologi på universitetet, eller är du yrkesverksam och vill kompetensutveckla dig? Vi berättar om hur man blir psykolog, samt inom vilka andra yrkesområden man kan ha användning för psykologi och vilka kurser man kan läsa då.
Mattias Gunnarsson

Tema: Tillit på jobbet

FÖRELÄSNINGAR, 15.30-18.00. Gå på en, två, eller var med på alla!

15.30–16.15: Fondförvaltaren, en doktor för dina sparpengar?

Varför investerar människor så mycket pengar i dyra fonder som inte slår index? Vi föreslår att tillit till fondförvaltare ofta är ett omedvetet val som investerare gör för att lindra de psykologiskt negativa effekterna av risk. Tillit får investeraren att uppleva mindre stress och må bättre.
Anders Carlander

16.30–16.50: Säkerhetsledarskap och tillit

Martin Grill presenterar resultat från ett forskningsprojekt som beskriver tillit som en central aspekt av ledarskap och säkerhet. För att skapa säkra arbetsplatser i bygg- och anläggningsindustrin krävs både regelorienterat ledarskap och involverande ledarskap. Regler och planer behöver formuleras och utvecklas i en kontext präglad av ömsesidighet, samarbete och tillit.
Martin Grill

17.00–17.20 När tilliten bryts: Om anställningsotrygghet och det psykologiska kontraktet mellan arbetsgivare och arbetstagare

Medan det formella anställningskontraktet reglerar villkor som arbetstid och lön, handlar det psykologiska kontraktet om de antaganden och förväntningar som arbetsgivare och arbetstagare har på varandra. Det kan till exempel handla om förväntningar om att få avancera och anställningstrygghet. Men vad händer när en anställd upplever att jobbet inte längre är säkert, och att det psykologiska kontraktet har brutits?
Lena Låstad

17.30–17.50 Kärlek på jobbet

Att kärleksförhållanden uppstår på en arbetsplats är både ett vanligt och ofrånkomligt fenomen. När en romans uppstår på arbetsplatsen påverkar detta beteendet hos individer, grupper och organisationen. Men det är inte alltid lämpligt ur ett organisatoriskt perspektiv och kan därmed ställa till problem och skapa brist på tillit. Alla är medvetna om att både kortvariga och långvariga kärleksrelationer inleds men när det väl sker står många chefer och HR-personal handfallna.
Lars Göran Wallgren Tengberg

Tema: Barn i forskning – utveckling och hälsa

KORTFÖRLÄSNINGAR & PRESENTATION, 13.00–15.00:
Att forska om barn är både roligt och utmanande! Ofta går det inte att använda samma metoder som med vuxna eftersom barn inte uttrycker sig på samma sätt eller motiveras av samma saker. Vi kommer att demonstrera och presentera delar av institutionens aktuella barnforskning.

13.00–14.00:

TRE KORTA FÖRELÄSNINGAR I RAD:

  • Barn i forskningssituationen. Isac Sehlstedt
  • Bryr sig bebisar om rättvisa? Att mäta sociala förväntningar med hjälp av ögonrörelser. Marek Meristo och Karin Strid
  • Hur mår elever i särskolan? Appen som gör det möjligt för barn med kognitiva svårigheter att delta i forskning. Petra Boström

14.00–15.00

Forskarna presenterar och demonstrerar teknik och metoder och du har också möjlighet att ställa frågor.

Tema: Utseendekultur och kroppsuppfattning

KORTFÖRELÄSNINGAR, FRÅGESTUND, 15.00-18.00:
Ett konstant flöde av vackra människor, alltifrån reklamens hårt retuscherade annonser till poserande självporträtt på sociala medier, förser oss med en outsinlig källa av bilder att jämföra oss med. Överallt förmedlas en bild av kroppen som formbar – ett projekt perfekt. Här berättar tre forskare om sin forskning kring manlighet och muskler, utseendekultur och kroppsuppfattning bland idrottande tjejer, och om vad som får människor att trivas bättre med sin kropp.

15.00–16.00:

TRE KORTA FÖRELÄSNINGAR I RAD:

  • Manlighet och muskler – om unga mäns missnöje med kroppen. Johanna Kling
  • Idrott och träning – bra eller dåligt för kroppsuppfattningen? Carolina Lunde
  • Vad kan vi lära oss från de med positiv kroppsuppfattning? Kristina Holmqvist Gattario

16.00–17.00:

Ta del av material från forskningen och passa på att ställa frågor om kroppsuppfattning till forskarna.

17.00–18.00:

TRE KORTA FÖRELÄSNINGAR I RAD:

  • Manlighet och muskler – om unga mäns missnöje med kroppen. Johanna Kling
  • Idrott och träning – bra eller dåligt för kroppsuppfattningen? Carolina Lunde
  • Vad kan vi lära oss från de med positiv kroppsuppfattning? Kristina Holmqvist Gattario

Mer psykologi på Vetenskapsfestivalen

Utöver på vårt öppna hus kan du träffa forskare från psykologiska institutionen andra dagar och på andra platser på Vetenskapsfestivalen:

"En annan sorts svensk”: Etnisk identitet hos unga

FÖRELÄSNING, Fanny Gyberg. Onsdag 10 maj, 18:00-19:00, Bältespännarparken. Läs mer

Fondförvaltaren, en doktor för dina sparpengar?

FÖRELÄSNING. Anders Carlander. Lördag 13 maj, 14:30-15:30, Pedagogen. Läs mer

AV:

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2016-09-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?