Psykologi på Vetenskapsfestivalen

Nyhet: 2018-04-12

Den internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg är Sveriges största kunskapsfest och ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang. Det är en mötesplats där forskare under kreativa former ges möjlighet att presentera sin forskning för skolungdomar och allmänhet. Varje år görs nära 70 000 besök på festivalens 350 unika föreläsningar, workshops, debatter och aktiviteter spridda på ett 30-tal platser i Göteborg.

PSYKOLOGI: Forskare från psykologiska institutionen finns med under festivalen och talar om allt från vittnens subjektiva minnen till hur man kan påverka beteenden med psykologi genom så kallad ”nudging”. Du kan också fika med en forskare eller gå på forskningsposter-vernissage. Nedan hittar du sådant som handlar om psykologi. Hela programmet finns på vetenskapsfestivalen.se. Vetenskapsfestivalen är öppen för alla och helt gratis!

När oron att förlora jobbet sprids bland kollegor

FÖRELÄSNING: De flesta arbetstagare idag kommer någon gång under sina yrkeskarriärer att känna oro kring sin anställning - kommer jag att förlora jobbet? Men vad händer när otryggheten även blir en kollektiv upplevelse och det uppstår ett klimat av anställningsotrygghet på arbetsplatsen?
Föreläsare: Lena Låstad, forskare i psykologi
Onsdag 18 april, 18:00 - 19:00, Pedagogen, hus A, sal AK2 137. Evenemangslänk

Sexualiteten då och nu - vad formar oss idag?

FÖRELÄSNING: Den syndiga, den sjukdomsförklarade och den olagliga sexualiteten har historiskt präglat vår inställning till sexualitet. Och idag hävdar vissa att vi lever i en översexualiserad tid. Vi gör en kort historisk tillbakablick för att sedan fokusera på de budskap om sexualitet som omger oss idag.
Föreläsare: Inga Tidefors, forskare i psykologi
Onsdag 18 april, 18:30 - 19:30, Pedagogen, hus A, sal AK2 136. Evenemangslänk

Vårt subjektiva minne och vittnesmål i rättsfall

FÖRELÄSNING: Varje gång vi minns något och berättar om en händelse kan förändringar i det ursprungliga minnet ske i hjärnan. Detta kan vara särskilt problematiskt i den rättsliga kontexten då exempelvis sociala influenser och ledande frågor kan påverka vittnens minnen och på så vis även brottsutredningen.
Föreläsare: Angelica Hagsand, fil dr i psykologi
Lördag 21 april, 12:30 – 13:30, Pedagogen, hus A, sal AK2 136. Evenemangslänk

Forskarfika

Fika med en forskare och ställ frågor högt och lågt. Forskare inom allt från konst och filmvetenskap till molekylärbiologi, psykologi, Artificiell Intelligens och matematik deltar. Vi bjuder på saft, kaffe och bulle!
Erika Ramos, doktorand i psykologi, är en av forskarna.
Lördag 21 april, 13:00 - 15:00, Frilagret, Heurlins Plats 1A. Evenemangslänk

"Nudging" - att påverka beteenden med psykologi

FÖRELÄSNING: Nudging innebär att beslutsalternativ presenteras på ett sätt som hjälper människor att välja det alternativ som är bäst både för dem själva och för samhället. Richard Thaler, nudge-teorins skapare, tilldelades Nobelpriset i ekonomi 2017. Här berättar vi om våra egna experimentella studier.
Föreläsare: Martin Hedesström, forskare; Patrik Michaelsen, doktorand
Lördag 21 april, 16:00 - 17:00, Pedagogen, hus A, sal AK2 137. Evenemangslänk

Identitetsskapande - på och utanför sociala medier

FÖRELÄSNING: Sociala medier är arenor där relationer utvecklas och där olika gemenskaper bildas. #metoo är exempel på hur gemenskap genom psykosocial organisering kan bidra till förändring för individ och samhälle.
Föreläsare: Margareta Bohlin, forskare i psykologi
Lördag 21 april, 17:30 - 18:30, Pedagogen, hus A, Kjell Härnqvistsalen. Evenemangslänk

Poster-vernissage: Doktoranderna presenterar sin forskning

Psykologiska institutionens doktorander bjuder in alla intresserade till en utställning av forskningsposters som presenterar vad de forskar om. Utställning står uppställd i ljusgården och doktoranderna finns på plats för att berätta om sin forskning och svara på frågor både om forskningen i huset, men också om livet som doktorand - vad gör man? vad kan man forska om? Vad kan man göra med en examen i psykologi? Kom förbi och ta ett snack och en snacks!
Torsdag 26 april, 10:00 - 14:30, psykologiska institutionen, Ljusgården, entréplan

Se hela festivalprogrammet på vetenskapsfestivalen.se