Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Psykologi på Vetenskapsfestivalen

Nyhet: 2019-04-02

Varje år sedan 1997 skapar Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg en mötesplats för kunskap, inspiration och nya perspektiv. Vetenskapsfestivalen är gratis och tillgängligt för alla. Det enda du behöver göra är att ta med din nyfikenhet och ge dig ut. Först till kvarn gäller.

Vetenskapsfestivalen 2019 handlar om det som händer i vår hjärna när vi tänker, det osynliga men magiska som sker, bitarna som pusslas ihop, dörrarna som öppnas, insikterna som kommer, känslan av jaget. Om hur vår identitet och personlighet ligger i tänkandet men också samtidigt är som en briljant maskin som kan räkna ut hur man bygger hus, förstår kosmos och räddar liv, och som skapar fantasifulla och kreativa idéer.

Programmet för alla

Programmet för alla är den 3-7 april 2019 med invigning på kvällen den 2 april. Du kan läsa mer om temat och utforska hela programmet på Vetenskapsfestivalens webbplats.

Forskare från psykologiska institutionen finns på plats i följande programpunkter:

Varför har människor känslor?

Om vi är våra känslor men inte släpper fram dem – vad händer då? Förändras vårt sätt att tänka och känna under livets gång? Hur påverkas personligheten av substanser, hormoner och läkemedel?

Medverkande: Ida Hallgren, Psykolog, doktorand, Filosofi, lingvistik och vetenskapsteori; Elisabet Jerlhag Holm, Doc, farmakologi, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi; Jeremy Ray, Leg. psykolog och fil dr, psykologi, psykologiska institutionen. Alla från Göteborgs universitet; Torill Kornfeldt, Vetenskapsjournalist och författare.

Torsdag 4 april, 13:30-15:00, Världskulturmuseet, Studion
Adress: Södra vägen 54. Närmaste hållplats: Korsvägen.
Seminariet på Vetenskapsfestivalens webbplats

Sociala mediers möjligheter - och dunkel

På sociala medier utvecklas relationer och delaktighet. Interaktionen ger möjligheter men består även av mörkare sidor, t ex genom hat och hot. Det psykosociala samspel som där sker kan bidra till förändring i samhället och där korsas vårt eget sökande efter mening med andras. På gott och ont.

Medverkande: Margareta Bohlin, forskare, psykologiska institutionen

Fredag 5 april, 19:00-19:45, Pedagogen, Hus A, sal AK2 138.
Adress: Göteborgs universitet, Västra Hamngatan 25. Närmaste hållplats: Grönsakstorget.
Föreläsningen på Vetenskapsfestivalens webbplats

Hur påverkar alkohol vittnens minne av brott?

Många vittnen och brottsoffer är alkoholpåverkade vid tillfället för brottet. Kan polisen lita på deras vittnesmål? Angelica Hagsand, fil dr. i psykologi, föreläser om det aktuella forskningsläget gällande hur alkohol påverkar vittnens minne.

Medverkande: Angelica Hagsand, Fil Dr, psykologiska institutionen

Söndag 7 april, 17:00-17:45, Pedagogen, Hus A, sal AK2 137
Adress: Göteborgs universitet, Västra Hamngatan 25. Närmaste hållplats: Grönsakstorget.
Föreläsningen på Vetenskapsfestivalens webbplats

Obs! Eventuella ändringar i programmet annonseras på Vetenskapsfestivalens webbplats.

Skolprogrammet

Vetenskapsfestivalens skolprogram 1-12 april ger elever och lärare i för- och grundskolan möjlighet att delta i en mängd olika roliga, kluriga och kreativa aktiviteter. Läs mer om programmet och hur man anmäler sig på Vetenskapsfestivalens webbplats.

Programpunkt arrangerad av psykologiska institutionen:

Hjälp detektiv Kluriga Klara att lösa gåtan med det försvunna minnet

Hur gör vi för att minnas bättre? Varför minns vi ibland fel? Tillsammans med vår detektiv Kluriga Klara får barnen vara med och lösa gåtan med det försvunna minnet. Genom lek och prat utforskar vi olika aspekter av att minnas och berätta. Kan vi hjälpas åt att lösa mysteriet tillsammans? Barnen får också möjlighet att vara med i en lekfull psykologisk studie om förskolebarns vittnesförmåga. Mellanmål med frukt och dryck finns på plats.

Medverkande: Mikaela Magnusson, Doktorand, Emelie Ernberg, Doktor, Malin Joleby, Doktorand, och Sara Landström, Docent, psykologiska institutionen, Göteborgs universitet.
Målgrupp: Förskola 4–5 år
Datum: 1, 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11, 12 april
Tid: 9:00, 12:00 (1 tim 30 min)

AV:

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2016-09-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?