Upp och hoppa! Bryt stillasittandet med Generation Pep

Nyhet: 2018-01-31

Idag, 31 januari, så uppmärksammar organisationen Generation Pep att många svenska barn och ungdomar sitter för mycket stilla i sin vardag. För att bryta stillasittandet har de därför tagit initiativ till kampanjen ”Upp och hoppa, Sverige!”.

Göteborgs universitet är en av flera samarbetspartners i Generation Pep, en icke vinstdrivande organisation som startats på initiativ av Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. Magnus Lindwall, forskare i hälsopsykologi på Göteborgs universitet, är en av de forskare som bidrar med sin kunskap till Generation Pep.

– Vår pusselbit i forskningen är bland annat vad som motiverar människor till fysisk aktivitet och drivkrafterna bakom ett hållbart träningsbeteende. Man ska inte bara röra på sig när det kommer en ny app, som Pokemon Go, utan varje dag. Träning har många positiva effekter, både för kroppen, för humöret och hur man mår, säger Magnus Lindwall.

Res dig en gång i halvtimmen

Målet med ”Upp och hoppa, Sverige!” är att öka kunskapen om de positiva hälsoeffekterna av att röra sig i vardagen, både för barn och vuxna. Och det räcker inte med att träna tre gånger i veckan. Rekommendationen är att minst en gång i halvtimmen bryta stillasittandet med en rörelsepaus för att uppnå positiva hälsoeffekter.

– Största steget är att komma ihåg det! Då är mycket vunnet. Man kan göra en stretchövning, promenera till kollegan istället för att mejla, gå till kaffeautomaten en sväng, upp och nerför trappen, det behöver inte vara så avancerat. Det viktigaste är att man kommer ihåg att resa sig över huvud taget, säger Magnus Lindwall.

Hur Göteborgs universitet arbetar med hälsofrågor kan du läsa på Medarbetarportalens sidor ”Arbetsmiljö och hälsa”. Du kan också ta kontakt med din närmsta chef om du behöver stöd i hälsofrågor.

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se