Bli av med din fobi, depression eller panikångest

Nyhet: 2017-11-29

Terapimottagningen på psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet söker nu patienter till KBT-behandling inför vårterminen 2018. Vi söker främst dig med nydebuterad panikångest, specifik fobi, lättare depression eller tvångssyndrom.

Depression, panikångest, fobier eller tvångssyndrom drabbar många och försvårar vardagen och minskar livskvalitén. I många fall går det att få hjälp genom kognitiv beteendeterapi (KBT). Här på psykologiska institutionen har vi en psykoterapimottagning där vi erbjuder terapi. Behandlingen utförs av studenter som är i slutet av sin femåriga psykologutbildning. Under hela behandlingen har de handledning av en erfaren legitimerad psykolog eller psykoterapeut. Kostnaden per besök är 150 kronor.

Du är välkommen att göra en intresseanmälan på mottagningens webbplats: psy.gu.se/psykoterapimottagning

Klinikansvarig för KBT-mottagningen, Lina Tengland, svarar på vanliga frågor

Vad behöver jag göra?
– Du behöver göra en intresseanmälan på vår webbplats. Där beskriver du bland annat vad du behöver hjälp med. Våra psykologer går sedan igenom alla anmälningar och gör en första bedömning. Bedömer de att det här är något vi kan hjälpa till med och att det är på rätt nivå för de studenter som utför behandlingen kontaktar vi dig.

Vem kan få hjälp?
– Här kan vi hjälpa dig som nyligen drabbats av panikångest eller lider av en specifik fobi, till exempel för spindlar, smuts eller social fobi. Du kan också få KBT för problem som oro/ångest, stress, lättare depression eller tvångssyndrom. Du ska ha fyllt 18 år.

Hur lång tid tar det?
– Beroende på vad du behöver hjälp med kan en behandling ta 10 sessioner, eller för längre behandlingar cirka 15-20 sessioner.

Hur fungerar KBT?
– I KBT fokuserar man framför allt på nuet och framtiden och riktar in sig på att förändra tankar, känslor, beteenden och fysiska reaktioner. Målet är att utveckla nya sätt att hantera och förhålla sig till problem så att dessa försvinner, minskar eller inte längre utgör ett stort hinder i livet.

Save