Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

DeciAge-projektet

Vård och omsorg för äldre utgör en betydande del av de svenska välfärdstjänsterna. Att fatta beslut om vård och omsorg har dock blivit en ny och allt större utmaning för äldre själva, närstående och äldreomsorgen.

DeciAge-projektet är ett samarbetsprojekt inom AgeCap (Centrum för Åldrande och Hälsa i Göteborg). Projektet förutsätter ett tvärvetenskapligt arbetssätt där olika vetenskapliga perspektiv och metodtraditioner kan bidra till nya frågor och metoder för datainsamling och analys.

I projektet undersöker vi mer specifikt hur äldre numera förväntas fatta beslut om sin egen service och vård och hur detta beslutsfattande påverkar välmående och autonomi.

DeciAge-projektet befinner sig alltså i korsningen mellan socialt arbete och psykologi och som för all forskning som befinner sig i gränslandet mellan flera discipliner blir forskningsansatsen bred.

Datainsamlingar för projektet görs i kommunernas dagliga verksamhet i äldreomsorgen (intervjuer i hemtjänst och särskilda boenden), genom insamlande av registerdata, samt i experimentella studier med fokus på möjligheterna till att fatta beslut.

Här kan du läsa mera om bakgrund till projektet, samt om upplägget för forskningen och några delresultat.

Kontakt DeciAge

Projektansvarig:

Boo Johansson, professor

Projektmedarbetare:

Anna Dunér, docent
Pär Bjälkebring, fil.dr

ADA-Gero Group

Forskargruppen bakom studien

Sidansvarig: Marie Kivi|Sidan uppdaterades: 2018-02-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?