Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

OCTO-Twin

OCTO-Twin studien (Origins of Variance in the Old-old) var när datainsamlingen inleddes 1991 den första större, populationsbaserade, longitudinella studien av de allra äldsta tvillingarna. Syftet med OCTO-Twin var att undersöka ärftlighetens relativa betydelse i högre ålder och om genetikens påverkan på olika aspekter av vårt fungerande ökar, minskar, eller är lika stor under vuxenlivet.

Deltagarna i OCTO-Twin rekryterades från det Svenska tvillingregistret och var födda 1913 eller tidigare. När studien inleddes var alltså de yngsta deltagarna 79 år. För att få delta måste båda tvillingarna i varje tvillingpar tacka ja. I studien deltog från start 351 tvillingpar (149 par enäggstvillingar, och 202 par tvåäggstvillingar av samma kön). Deras genomsnittliga ålder var 83,57 år och 67% var kvinnor.

I studien undersöktes tvillingparen fem gånger med två års mellanrum. Varje undersökningsomgång tog totalt tre år. Det ursprungliga urvalet i OCTO-Twin visade sig överensstämma med ett representativt urval av icke-tvillingar 80 år eller äldre. 

(Klicka på bilden för större tabell. Bilden öppnas i ett nytt fönster)

De frågor och test som ingick i studien valdes så att de skulle kunna administreras vid hembesök, och de test och funktionsprov som gjordes skulle vara relevanta för högre åldrar med kunskaper från aktuell gerontologisk forskning. De undersökningar som gjordes valdes också så att de skulle anknyta till och jämföras med tidigare fynd i SATSA studien (av yngre-äldre och medelålders tvillingpar).

De områden som ingick i undersökningen var fysisk hälsa och funktion, kognitiv funktion, personlighet och personlig kontroll, psykisk hälsa, interpersonella relationer, och olika funktionsskattningar. Alla mätningar gjordes av leg sjuksköterskor under personliga hembesök hos deltagarna, i eget hem eller institutionsboende.

För de tvillingpar som inte visste om de var en- eller tvåäggstvillingar analyserades detta genom blodprov. Blodprov togs också från de flesta deltagare för analys av DNA och klinisk blodanalys. Information om deltagarna hämtades också från journaler i sjuk- och tandvård.

Kontakt OCTO-Twin

Projektansvarig:

Boo Johansson, professor

Projektmedarbetare:

Linda Hassing, professor
Marcus Praetorius Björk, Fil.Dr.

Sidansvarig: Marie Kivi|Sidan uppdaterades: 2018-02-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?