Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Psykologin bakom beroende

Beroende av alkohol och andra droger ses i dag som ett av våra största folkhälsoproblem. Konsekvenserna av ett beroende är flera, det påverkar personen själv som har ett beroende men vanligtvis också, närstående, arbetslivet och andra i samhället.

Vi i forskargruppen Addiction Psychology: Experimental and Clinical research (APEC) som forskar inom beroendepsykologi är särskilt intresserade av olika psykologiska processer, som exempelvis tankar, känslor och beteende, i relation till användning av alkohol och andra droger. Vår forskning fokuserar både på akuta och långsiktiga effekter av alkohol- och droganvändning och vilka psykologiska riskfaktorer som kan bidra till att ett beroende utvecklas på sikt. Här ingår dessutom effekter av alkohol på fostret och det växande barnet, det vill säga vilka konsekvenserna kan bli om alkohol konsumeras under graviditeten. Vi studerar också hur utredningar görs, vilka bedömningsmetoder som ska användas och vilka psykologiska behandlingar som är effektiva vid beroende.

Vår kunskap på området förmedlas via föreläsningar och handledning inom universitetet samt via uppdragsutbildningar. Vi samverkar också nära med samhället, så som landsting och kommuner, i syfte att implementera våra forskningsresultat. Flera i vår forskargrupp APEC medverkar också som experter på uppdrag av t.ex. Socialstyrelsen, Socialdepartementet, Kriminalvården och Folkhälsomyndigheten.


APEC i Berlin

 

På bilden syns på främre raden från vänster Claudia Fahlke, Angelica Hagsand, Fides Schückher, Ann-Sophie Bagge, Karin Boson, Niels Eék och Johan Hagborg. På övre raden från vänster Malin Hildebrand Karlén, Jenny Rangmar, Kristina Berglund och Jonas Stålheim.

APEC i Lissabon

 

 

APEC

Addiction Psychology: Experimental and Clinical research

Sidansvarig: Angelica Hagsand|Sidan uppdaterades: 2018-06-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?