Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Psykologin bakom beroende

Beroende av alkohol och andra droger ses i dag som ett av våra största folkhälsoproblem. Konsekvenserna av ett beroende är flera då det påverkar personen själv som har ett beroende, men vanligtvis också närstående, arbetslivet och andra i samhället.

Vår forskargrupp i beroendepsykologi, Addiction Psychology: Experimental and Clinical research (APEC), är särskilt intresserade av olika psykologiska processer, som exempelvis tankar, känslor och beteende, i relation till användning av alkohol och andra droger.

I APEC studerar vi akuta och långsiktiga effekter av alkohol- och droganvändning, vilka psykologiska riskfaktorer som kan bidra till att ett beroende utvecklas på sikt, hur arbetslivet kan fungera som en förebyggande arena med fokus på alkohol och hälsa och psykologiska behandlingar vid beroende. Vi studerar såväl ungdomar som vuxna och oftast gör vi långtidsuppföljningar, dvs. vi undersöker hur det går för personer på sikt med avseende på alkoholvanor och hälsa.

Forskargruppen APEC etablerades år 2000 och har sedan dess arbetat kontinuerligt med att stärka och utveckla ämnesområdet beroendepsykologi, såväl via forskning, utbildning som samverkan med samhället. Forskarna i APEC har t.ex. bidragit till att Nationalkommittén för psykologi har antagit beroendepsykologi som ett akademiskt ämnesområde, att psykologer numera kan få specialistkompetens i beroendepsykologi och att det är möjligt att få en masterexamen i beroendevetenskap med inriktning mot psykologi.

 


APEC på studieresa i Berlin

Främre raden från vänster: Claudia Fahlke, Angelica Hagsand, Fides Schückher, Ann-Sophie Bagge, Karin Boson, Niels Eék och Johan Hagborg. På övre raden från vänster: Malin Hildebrand Karlén, Jenny Rangmar, Kristina Berglund och Jonas Stålheim.

 

 

 

APEC

Addiction Psychology: Experimental and Clinical research

Sidansvarig: Angelica Hagsand|Sidan uppdaterades: 2020-05-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://psy.gu.se/forskning/beroendepsykologi/?languageId=100000&disableRedirect=true&returnUrl=http%3A%2F%2Fpsy.gu.se%2Fenglish%2Fresearch%2Fapec%2F%3Fprint%3Dtrue
Utskriftsdatum: 2020-08-15