Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Filmade presentationer

Du hittar fler filmer från olika ämnesområden på GU Play och Göteborgs universitet på YouTube.

Tips: Forskare förklarar är en filmserie som görs av ämnena inom samhällsvetenskap.

Karl Ask professor i psykologi

2019-05-22: Karl Ask forskar inom rättspsykologi och studerar bland annat trovärdighetsbedömningar, förhörstekniker, juridiskt beslutsfattande och känslors roll i rättsväsendet. Målet är att bidra till ökad rättssäkerhet genom att öka förståelsen för exempelvis människors förmåga att minnas, berätta och övertyga.

Tragiskt för hela rättssamhället

Folkuniversitetet 2018: Forskaren Sara Landström har granskat förhören med de misstänkta i Kevin-fallet. Hör henne berätta om barns utsatthet i rättsprocesser och de tragiska följderna av förhör som inte är vetenskapligt förankrade. Filmen är gjord av Folkuniversitetet i serien Vetenskap för alla.

Alkohols påverkan på vittnesmål

FORSKARE FÖRKLARAR, 2018-10-15: Vi ser många situationer och rättsfall där vittnesmål ifrågasätts på grund av att personen som berättar om en händelse var alkoholpåverkad när den skedde. Men hur påverkar alkohol egentligen vår minnesförmåga, och kan man inte lita på berusade vittnen över huvud taget? Angelica Hagsand forskar inom rättspsykologi och har studerat vilken påverkan olika halter av alkohol har på vad vi kan bidra med i till exempel en rättegång eller en brottsutredning.

Lyssna på vad jag säger - inte hur jag säger det! Barns vittnesmål och trovärdighet

2015-03-30: Sara Landström, docent och universitetslektor vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet, forskar inom området rättspsykologi. Här berättar hon om hur ett barns känslouttryck kan påverka juristers trovärdighetsbedömningar av barnet.

Projekt perfekt - om utseendekultur och barns kroppsmissnöje

Akademisk kvart 2014-03-17. Varför är det så viktigt hur vi ser ut? Varför kan vi bara inte vara nöjda med den kropp vi har? Hur kan få våra barn att förstå att dom duger som dom är? Carolina Lunde, filosofie doktor psykologi berättar här om hur utseendefixeringen sjunker i åldrarna och hur vi kan göra något åt det.

Vad utmärker världens skickligaste förhörsledare?

Akademisk kvart 2013-04-11. Pär-Anders Granhag, Professor, psykologiska institutionen.

Nätmobbning - vilken roll spelar den nya tekniken?

Akademisk kvart 2013-12-02 - Sofia Berne, forskare i psykologi, om den nya sortens mobbning som sker via internet. Presentationen handlar om att ge en bild av nätmobbning samt vad vuxna kan göra för att hantera nätmobbning.

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2019-11-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?