Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Miljöpsykologi

Forskningsgruppen i miljöpsykologi (Environmental Psychology Unit, EPU), består av forskare vid Psykologiska institutionen som bedriver forskning och undervisar inom området miljö och människa. Gruppen bedriver även tvärvetenskapligforskning i samarbete med andra institutioner och ämnesområden. Miljöpsykologin applicerar psykologiska teorier på samhälleliga frågor, men bedriver också mer grundläggande forskning om mänskligt beteende.

Forskning om mötet mellan människor och miljö

Miljöpsykologi kan handla om hur människor påverkar miljön, och hur den fysiska omgivningen påverkar människor. Det är ett brett ämne med olika infallsvinklar.

Utgångspunkten för den forskningen som EPU bedriver är samhälleliga frågor som är relaterade till miljöproblem. Det kan handla om frågor som resurshantering, elförbrukning, konsumtion och acceptans av politiska åtgärdspaket för miljön.

EPU behandlar dessa problem utifrån psykologisk forskning, med målet att kunna förstå, förklara och förändra mänskligt beteende. Mer specifikt innefattar gruppens forskningsintressen psykologiska begrepp som sociala dilemman, värderingar, normer och attityder. Dessa begrepp undersöks i förhållande till miljövänligt beteende och beslutsfattande.

Utbildning i miljöpsykologi

När medlemmarna i EPU inte är upptagna med forskning undervisar många i miljöpsykologi vid Psykologiska institutionen. I undervisningen används gruppens egen forskning i kombination med annan aktuell forskning inom området. Denna forskning används för att belysa varför det kan vara svårt att få människor att bete sig miljövänligt, samt visa hur psykologiska principer kan användas för att öka sannolikheten för att mer hållbara beteenden utvecklas.

Miljöpsykologi, grundnivå: Här kan du få grundläggande kunskaper om betydelsen av psykologiska faktorer för mänskligt beslutsfattande i miljörelaterade frågor . Inom kursen behandlas miljöproblem ur ett psykologiskt perspektiv, genom att studera hur människors agerande kan påverkas av bland annat värden, attityder, motiv och vanor. Du lär dig även hur vi människor påverkas av vår naturliga och fysiska omgivning.

Masterkurs i miljöpsykologi: På mastersnivår får du fördjupade teoretiska kunskaper avseende psykologiska angreppssätt på miljöproblem. Speciell vikt läggs vid hur värden, normer och incitament kan underlätta eller motverka miljövänliga attityder.

På institutionens utbildningssidor kan du läsa mer om fristående kurser och program.

Environmental Psychology Unit (EPU)

Aktuellt

EPU engagerar sig i dom globala hållbarhetsmålen, med fokus på mål 13: Bekämpa klimatförändringarna.

Läs mer

Tips på publikationer

Lars-Olof Johansson och Gró Einarsdóttir var del av ett stort internationellt team som nyss fick sin forskning publicerad i tidsskriften Nature Climate Change. Artikeln undersöker nya sätt att motivera människor att ta itu med klimatförändringarna.

Till artikeln

Sidansvarig: Cecilia J Bergstad|Sidan uppdaterades: 2018-02-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?