Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Rättspsykologi

Rättspsykologisk forskning handlar om att ta fram och praktiskt omsätta psykologisk kunskap som är viktig inom rättsväsendet. Research unit for Criminal, Legal and Investigative Psychology (CLIP) är en forskargrupp på psykologiska institutionen som fokuserar på rättspsykologi.

Rättspsykologisk forskning handlar om att ta fram och praktiskt omsätta psykologisk kunskap som är viktig inom rättsväsendet. Rättspsykologin kan bidra till att polisens brottsutredningar blir mer effektiva och rättssäkra, och även till att den bevisvärdering som sker i domstol kan bli mer objektiv och rättvis.

De flesta av oss vill ha ett rättsväsende som är modernt, effektivt, humant och rättssäkert. För att uppfylla dessa krav är det mycket som måste fungera. En viktig pusselbit är att det finns en väl utvecklad rättspsykologisk forskning och att den forskning som pågår är relevant och håller en hög vetenskaplig nivå. Det är därför positivt att ämnet rättspsykologi är under kraftig expansion både i Sverige och internationellt.

 

              

       Läs CLIP 15 år här                        Läs Värdering av utsagor här                                       

Prenumerera på RSS

Research unit for Criminal, Legal and Investigative Psychology (CLIP)

Nya Publikationer

Den senaste publicerade rapporten från CLIP-gruppen

Ernberg, E., Magnusson, M., & Landström, S. (2020). Prosecutors’ experiences investigating alleged sexual abuse against pre-schoolers. Psychology, Crime & Law, advanced online publication.

CLIP i Media

Debattartikeln i Dagens Nyheter

Åtta rättspsykologiska forskare, varav fyra från CLIP (Karl Ask, Pär Anders Granhag, Sara Landström & Leif Strömwall) skriver i DN debatt om vikten av att använda och kvalitetssäkra evidensbaserad rättspsykologisk kunskap.

Läs mer här

Fler medieklipp

CLIP på Facebook

För aktuell information om rättspsykologisk forskning och löpande uppdatering om spännande föredrag mm, följ oss på Facebook!

clip_logga

Följ CLIP på Facebook

Sidansvarig: Emelie Ernberg|Sidan uppdaterades: 2019-05-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?