Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad vi gör mer

Forskningssamverkan och gästföreläsare

Forskargruppen samarbetar med en rad universitet i andra länder och bjuder även in både nationella och internationella gästföreläsare till institutionen. Våra öppna föreläsningar och seminarier annonseras i institutionens kalendarium och på CLIPs Facebooksida.

SOU 2017:7 Straffprocessens ramar och domstolens beslutsunderlag i brottmål – en bättre hantering av stora mål

Regeringen beslutade den 7 april 2016 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att analysera hur handläggningen av stora brottmål med omfattande bevisning skulle kunna moderniseras och effektiviseras med bevarade krav på rättssäkerhet (dir. 2016:31). Pär Anders Granhag, Leif Strömwall och Sara Landström har bidragit med rättspsykologiska reflektioner till denna utredning. SOU 2017:7 handlar om framtidens straffprocess och framtida hantering av stora brottmål. Läs mer och ladda ner betänkandet.

Granhag, P.A., Strömwall, L.A. & Landström, S. (2017). En modern brottmålsprocess anpassad även för stora mål: Några rättspsykologiska reflektioner. I SOU 2017:7 Staffprocessens ramar och domstolens beslutsunderlag i brottmål. – En bättre hantering av stora mål (Bilaga 7, ss 201-215). Wolters Kluwers, Stockholm .

Migrationsverket samarbetar med CLIP forskare för säkrare asylprocesser

För att hjälpa handläggare att värdera graden av tillförlitlighet i asylsökandes berättelser har forskare vid Göteborgs universitet tillsammans med Migrationsverket tagit fram ett så kallat beslutsstöd. Det här vetenskapligt baserade stödet till handläggare och beslutsfattare kommer att användas i Migrationsverkets utbildningsinsatser. Det kommer också att finnas tillgängligt för verkets medarbetare och andra aktörer inom migrationsprocessen. Beslutstödet

KrimLAB på Universeum

Universeum är Nordens största Science Center. 2009 besökte 524 000 barn, ungdomar och vuxna huset vid Korsvägen mitt i Göteborg. Under åren 2010 till 2013 fanns utställningen KrimLab på Universeum. Där kunde besökaren leta fingeravtryck, testa sin egen vittnesförmåga och krångla sig igenom ett rum bevakat med laserstrålar – utan att utlösa larmet. CLIP bidrog med forskningsbaserad fakta och idéer till utställningen.

Vetenskapsfestivalen

Vetenskapsfestivalen i Göteborg är Sveriges största kunskapsfest. Varje år kommer 100 000 nyfikna till festivalen för att delta i föreläsningar, workshops, debatter mm. CLIP har vid ett flertal gånger deltagit i både skolprogrammet och det öppna programmet.

Ett smakprov på våra aktiviteter på vetenskapsfestivalen.

Vi söker försCLIPökdeltagare

Vi söker kontinuerligt försöksdeltagare till olika typer av studier. Undersökningarna tar vanligtvis mellan 15 och 90 minuter och genomförs här på Psykologiska institutionen (vid Linnéplatsen) eller via internet.

Mer information och intresseanmälan.

Vill du veta mer om rättspsykologi?

Vi har samlat några länkar till vetenskapliga konferenser, vetenskapliga organisationer och till andra forskargrupper som inriktat sig på rättspsykologi.

Sidansvarig: Emelie Ernberg|Sidan uppdaterades: 2018-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?