Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utvecklingspsykologi - barn, ungdomar och unga vuxna

Vem är jag? Vad ska det bli av mig? Vad tycker mina vänner om mig? Vad tänker andra om min kropp? Varför blir just jag mobbad? Som ung i dagens komplexa samhälle ställs man inför en rad viktiga frågor om till exempel identitet, kropp och sociala relationer.

Inom forskargruppen The Gothenburg group for Research In Developmental psychology (GRID) har vi som mål att bidra med kunskap om hur unga tar an sig dessa och liknande frågor, och löser centrala utvecklingsuppgifter i sina liv. Vi har ett uttalat utvecklingspsykologiskt perspektiv som innebär att vi studerar hur och varför individer utvecklas som de gör, och hur unga upplever denna utveckling. Ungdomsåren och de unga vuxenåren står i fokus, men vi ser på utvecklingen som processer av förändring och stabilitet som fortgår under hela livet och vi är därför intresserade av att studera både barndomen och vuxenlivet. I flera studier har vi också intresserat oss för de ungas föräldrar och familjer för att få en bredare förståelse för deras situation.

Identitetsutvecklingen är central under ungdomsåren men fortsätter också upp i vuxenåren och berör bland annat yrkesidentitet och den etniska identiteten. Ett närliggande begrepp till identitet är personlighet där vi forskar kring vad som kännetecknar en individ och dess egenskaper och karaktärsdrag. Andra centrala aspekter av ungas liv som vi studerar är ungas kroppsuppfattning och pubertetsutveckling, samt sexuellt risktagande och utsatthet, både i sociala relationer i vardagsmiljöer och i sociala medier på internet.

Målet med vår forskning är att bidra med kunskap om ungas upplevelser, både om de svårigheter som och vad som leder till positiv utveckling. Inom GRID använder vi oss av både kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder, ofta i kombination, inom flera longitudinella projekt där vi följer individer över lång tid.

Medlemmar

Länkarna leder dig till personliga presentationer och kontaktuppgifter.

 

Ta gärna en titt på vår Facebook-sida för fler aktuella uppdateringar och information om vad som händer i GRID.

Gothenburg group for Research In Developmental psychology

(GRID)

Forskningsprojekt: PRISE

Sexuella trakasserier och annan utsatthet i kamratgruppen på mellanstadiet

Följ GRID på Facebook

Aktuellt i GRID

Tips på publikationer

2018: Ny bok om ungdomar och unga vuxna!
Tiden som ungdom och ung vuxen rymmer såväl hopp och framtidsdrömmar som oro och osäkerhet. Boken är författad av Ann Frisén och Philip Hwang, samt Björn Nilsson.

2016: Nätmobbning ̶ Handbok för skolan
Med möjligheterna som kommer med modern teknik kommer också risker. Med sin nya bok ger författarna, Ann Frisén och Sofia Berne, kunskap för att både förstå och hantera nätmobbning.

2014: Gruppsykologi
Philip Hwang har tillsammans med Björn Nilsson precis gett ut boken "Gruppsykologi. För skola, arbetsliv och fritid." för att läsa mer om boken. I boken beskrivs bland annat vad som kännetecknar de viktigaste grupper vi rör oss i genom livet och hur de formar oss.

2014: Projekt Perfekt
Ann Frisén, Kristina Holmqvist Gattario och Carolina Lunde är författare till boken "Projekt Perfekt - om utseendekultur och kroppsuppfattning".

Sidansvarig: Therése Skoog|Sidan uppdaterades: 2020-04-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?