Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ylva Svensson

Universitetslektor

Ylva Svensson
Universitetslektor
ylva.svensson@psy.gu.se

Postadress: Box 500, 40530 Göteborg
Besöksadress: Haraldsgatan 1 , 40530 Göteborg


Psykologiska institutionen (Mer information)
Box 500
405 30 Göteborg
www.psy.gu.se
psykologi@psy.gu.se

Besöksadress: Haraldsgatan 1 , 405 30 Göteborg

Om Ylva Svensson

Bakgrund
Jag disputerade 2012 i utvecklingspsykologi på Örebro universitet med avhandlingen "Embedded in a context: The adapation of immigrant youth". Jag har sedan dess gjort en postdoc på UCLA i Los Angeles, USA, en postdoc i sociologi på Stockholms universitet och en postdoc i utvecklingspsykologi på GU. 

I dagsläget har jag en delad tjänst mellan Örebro universitet där jag är medlem i Trestadsstudien och forskar om hur vi kan förebygga ungas psykiska ohälsa (www.oru.se/forskning/forskningsproj/jps/trestadsstudien/) och en vikarierande lektorstjänst på Psykologiska institutionen på GU där jag medlem i forskargruppen Gothenburg Research unit on Youth Development (GReY).


Undervisning
Jag undervisar om barn och ungas utveckling och om etnicitet, ackulturation och etnisk identitet, på fristående kurser och psykolog- och lärarprogrammen. Jag har tidigare undervisat i psykologisk forskningsmetodik och statistik och fick 2011 pris för bästa kvinnliga pedagog på Örebro universitet. Jag handleder även uppsatser på C-nivå, master- och psykologprogrammet. 
 

Forskningsintressen
Mina forskningsområden ligger inom utvecklingspsykologin och rör anpassning och identitet hos unga med invandrarbakgrund. Särskild fokus ligger på hur den etniska sammansättningen i skolan och bostadsområdet påverkar vänskapsformationer och därigenom anpassning och identitet. Jag är främst intresserad av social integration och segregation och framförallt den roll som unga med svensk bakgrund har i dessa processer.
 

Pågående forskning på GU
Jag är delaktig i projektet GREEN där vi tittar närmare på etnisk identitet hos unga svenskar, med och utan invandrarbakgrund. Inom projektet undersöker vi vilken betydelse etnisk identitet har och hur den upplevs av unga i Sverige idag. I linje med min tidigare forskning är jag intresserad av hur de vänner man har och det bostadsområde man bor i påverkar den etniska identiteten.
 

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2015-03-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?