Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Viktigt att veta innan du anmäler dig till KBT

Praktisk information

Under KBT-behandlingens gång ska du träffa din terapeut varje vecka. Varje session är vanligtvis 45-60 minuter. Psykoterapimottagningen har öppet även kvällstid, men vi kan inte garantera att din terapeut kan ta emot då. Varje besök på kliniken kostar 150:-, vi hanterar inte kontanter eller kort utan du får en räkning som du sen betalar eller kan du swisha.

Under terminstid kan du inte göra uppehåll i behandlingen. Blir du sjuk någon vecka kan du naturligtvis lämna återbud, men om du t ex reser bort i två veckor eller mer bryts behandlingen. Detta eftersom studenterna skall ha patientarbete pågående under hela terminerna. Våra behandlingar är begränsade i tid och omfattar för kortare behandlingar, för framför allt fobier, ca 10 sessioner, och för längre behandlingar ca 15-20 sessioner. För att gå i behandling hos oss ska du ha fyllt 18 år.

Vårt arbetssätt

Själva KBT-behandlingen inleds alltid med en kartläggning av problemet, sk beteendeanalys. Utifrån denna bestämmer sedan du och din terapeut tillsammans vilket mål och fokus behandlingen kommer att ha. All KBT-behandling på psykoterapimottagningen utgår från vetenskapligt utvärderade metoder. I behandlingen ingår att du får uppgifter och hemläxor, som du måste lägga viss tid på, mellan sessionerna.

Student-terapeuternas handledning

Alla studentterapeuter har kontinuerlig handledning hos erfaren handledare. Handledningen sker i handledningsgrupp om max fyra studenter. Några terapi-sessioner i varje behandling kommer att filmas i undervisningssyfte. Patienten finns naturligtvis med på filmen, men vårt fokus är helt på att studera student-terapeutens arbete i terapirummet. Filmerna hanteras i ett slutet system på utbildningskliniken och visas inte utanför handledning.

Kvalitetssäkring

Alla patienter på psykoterapimottagningen ska också fylla i bakgrundsdata och skalor kring hur de mår före och efter avslutad behandling. Detta så att vi kontinuerligt kan utvärdera kvaliteten på våra behandlingar. Våra patienter uttrycker generellt en hög grad av nöjdhet.

Att anmäla sig

Om du tidigare har fått KBT-behandling hos oss kan du inte anmäla dig till KBT hos oss igen.

En intresseanmälan måste alltid göras personligen, du får alltså inte anmäla någon annan än dig själv.

Intresseanmälan görs på telefon, vardagar klockan 9-11.
Tel: 031-786 1854

Du kan även skicka ett sms med ditt förnamn och vilken tid det passar bäst att ringas upp på, vardagar på förmiddagen (8-12) eller eftermiddagen(13-16) till:

0766-18 18 54.

Vid akuta psykiska problem, kontakta sjukvården.

Vad händer med min anmälan?

Psykoterapimottagningen är inte en del av sjukvården. Det antal patienter vi kan ta emot styrs helt av antalet studenter. Vi vill också gärna att våra studenter skall få möjlighet att behandla olika problem och diagnoser under sin utbildning. Vi granskar därför alla anmälningar som kommer in, och kontaktar sedan ett urval av de anmälda och bokar en tid för en kort bedömning. Bedömningen görs av någon av mottagningens psykologer och syftet är att stämma av att det problem du vill arbeta med är lämpligt för behandling hos studentterapeut.

När vi kontaktar dig sker det i första hand via telefon, men du kan också komma att kontaktas via den mejladress du har angivit i intesseanmälan.

Vi tillämpar inte kö. Om du inte har hört något från oss på sex månader har du inte blivit aktuell för behandling i denna omgång. Du är då välkommen att anmäla dig igen.

Har du frågor?

Om du vill veta mer är du välkommen att kontakta klinikansvarig psykolog för KBT: Marianne Englund, mejl.

Sidansvarig: Anna-Karin Ryberg|Sidan uppdaterades: 2020-05-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?