Att vara doktorand vid psykologiska institutionen

Som doktorand genomför du den sista utbildningsfasen i en lång kedja som för många en gång påbörjades på grundkursnivå. Doktorandnivån innebär även självständig forskning inom ramen för ett givet projekt vilket gör att du samtidigt är både student i slutfasen av din utbildning, självständig forskare och en i kollegiet.

Var du befinner dig organisatoriskt:

:: Psykologiska institutionen

Att bli antagen till forskarutbildningen innebär att du är både student och anställd på psykologiska institutionen. Båda rollerna är reglerade i gällande förordningar som omfattar såväl rättigheter och skyldigheter.

Som doktorand är du en del av kollegiet och välkommen på allt som anställda blir inbjudna till. Som del av kollegiet hittar du intern information på Medarbetarportalen.

Din handledare: Handledarens övergripande uppgift är att planera och leda arbetet så att examensmålen uppnås och tillsammans med dig planera in kurser och andra aktiviteter så att avhandlingsarbetet följer den individuella studieplanen. Handledaren bör också ha en förståelse av att hen är arbetsgivarens förlängda arm gentemot dig som doktorand, med ansvar för utbildningstekniska och vetenskapliga frågor.

Studierektor för forskarutbildningen är professor Jan Johansson Hanse.

Forskarutbildningshandläggare är Ann Backlund.

Psykologiska institutionens doktorandgrupp är en ämnesgrupp under Filosofiska fakultetens studentkår som ska tillvarata, främja och bevaka doktorandernas intressen, främst i utbildnings-, studiesociala-, likabehandlings- och arbetsmiljöfrågor. Doktorandgruppen bjuder in alla doktorander vid institutionen till möte cirka två gånger per termin. Kontaktperson är Emelie Ernberg

:: :: Samhällsvetenskapliga fakulteten

Psykologiska institutionen tillhör Samhällsvetenskapliga fakulteten. Vår forskarutbildning är också en del av fakultetens forskarutbildning. Vi deltar i samarbeten kring flera ärenden, bland annat med att ta fram och genomföra gemensamma forskarutbildningskurser. Vissa av dessa är obligatoriska för alla doktorander på fakulteten, andra är valfria.

På Samhällsvetenskapliga fakultetens webbplats finns generell information om utbildningen på forskarnivå. Bland annat finns en utförlig översikt över hela utbildningen, inklusive hela disputationsprocessen.

:: :: :: Göteborgs universitet

Du tillhör naturligtvis även Göteborgs universitet! På universitetets sidor för doktorander på Medarbetarportalen finns information som gäller för samtliga doktorander på Göteborgs universitet.

Lagar och regler

De lagar och regler som styr anställningen som doktorand finns sammanfattade i generell form i Högskolefördningen. För Göteborgs universitet finns dessutom ett lokalt, kompletterande, regelverk i form av doktorandreglerna (ny version från och med 2017-07-01). En institution får inte ha lokala regler som bryter mot de gemensamma relgerna, men det kan finnas lokala anpassningar och praxis som kan vara bra att känna till.

Sidansvarig: Ann Backlund|Sidan uppdaterades: 2018-07-04