Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studier & karriär

Beteendevetare & samhällsvetare & akademiker

Titeln Beteendevetare eller Samhällsvetare används ibland av personer som har läst till en examen i psykologi eller till en examen inom något annat beteendevetenskapligt/samhällsvetenskapligt ämne. Det finns inga regler som bestämmer hur mycket du skall ha läst för att få använda dessa titlar men vanligen innebär det att man läst en filosofie kandidatexamen i  till exempel psykologi. Alla som läser till en filosofie kandidatexamen kan också kalla sig för akademiker. Dessa titlar är bra sökord att använda på olika jobbsajter.

Skillnad mellan yrkesexamen och generell examen

En yrkesexamen leder direkt till ett visst yrke som exempelvis psykolog, läkare eller lärare och kräver att du läser ett visst yrkesprogram. En generell examen är bred och inte så yrkesspecifik och leder inte till ett specifikt yrke. Den vanligaste examen vid högskolor och universitet är generell examen.

Filosofie kandidatexamen inom huvudområdet psykologi, 180 hp

Läser du till en filosofie kandidatexamen i psykologi får du en generell examen. För en sådan examen behöver du läsa tre obligatoriska kurser på sammanlagt 90 hp inom huvudområdet i psykologi samt 90 hp i valfria kurser som kan vara inom vilket ämne som helst. Läs mer om hur du gör för att ta en filosofie kandidatexamen i psykologi.

Filosofie masterexamen inom huvudområdet psykologi, 120 hp

Du kan också välja att läsa vidare till en masterexamen efter kandidatexamen. En masterexamen i psykologi ger bland annat behörighet att läsa forskarutbildningen i psykologi.
Läs mer om hur du gör för att ta en masterexamen i psykologi.

Forskarutbildning inom ämnet psykologi

När du har en masterexamen i psykologi är du behörig att söka in till forskarutbildningen i psykologi.

Utöver ämneskunskaper när du läser till en examen i psykologi så blir du tränad i att:

  • söka, bedöma, kritiskt granska och analysera information
  • utföra undersökningar med vetenskapliga metoder som beroende på nivå (kandidat- master- eller forskarnivå) är olika omfattande
  • skriva artiklar, rapporter och uppsats/er
  • hantera och sammanfatta stora informationsmängder
  • presentera arbeten och uppgifter muntligt och skriftligt
  • ta ansvar över och planera dina studier
  • hålla deadlines
  • samarbeta i grupp mot ett gemensamt mål
Sidansvarig: Marie Lomberg|Sidan uppdaterades: 2018-12-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?