Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Framåt - handlingsplan

När du gjort din självinventering och tittat på alternativen som finns ute i omvärlden har du med andra ord arbetat inåt och utåt med dig själv. Då är det dags att fatta beslut och börja jobba praktiskt.

Skriv en handlingsplan om vad som ska göras, när det ska göras och hur det ska göras för att nå dina mål. Vilka är dina mål? Vilka steg behöver du ta för att nå dit?

Vill du bolla dina idéer med någon är du varmt välkommen att kontakta studievägledarna på psykologiska institutionen.

Sök utbildning

Antagning.se - Här söker du in till kurser och program vid högskolor och universitet i Sverige. Via antagning.se kan du även få reda på vilka universitet och högskolor som ger olika fristående kurser och program.

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik (UHR)
Skriv in kursens eller programmets namn i fritextrutan, välj termin och sök. Därefter kan du välja urval 2 och på så sätt få fram antagningspoäng för kursen eller programmet. Du kan också avgränsa sökningen genom att välja universitet/högskola.

Högskoleprovet - Räcker dina betyg? Om inte – gör högskoleprovet! Det ökar dina möjligheter att komma in på den utbildning du är intresserad av. Med ett resultat på högskoleprovet placeras du automatiskt i högskoleprovurvalsgruppen när du söker en utbildning som du är behörig till.

Studera.nu - Information om det mesta som berör högskolestudier

KomVux i Göteborg - Kontakta studievägledningen vid Komvux om du behöver komplettera ditt gymnasiebetyg för att bli behörig till en utbildning på högskolenivå eller om du har frågor om grundläggande behörighet för högskolestudier.

Chans till lite arbetslivserfarenhet under studietiden

Om du vill få lite arbetslivserfarenhet och meriter under studietiden är ett bra sätt, att jobba idéellt inom till exempel en studentförening vid Göteborgs universitet:

Göteborgs förenade studentkårer
Göta studentkår
Psykrådet vid Psykologiska institutionen. Här har du möjlighet att vara studentrepresentant i Institutionsrådet och i en beredningsgrupp vid Psykologiska institutionen.

Det finns mängder av andra föreningar som också kan ge bra erfarenhet till exempel inom områdena idrott och välgörenhet.

Genom idéella arbeten kan du som är student få goda chanser till lite erfarenhet av till exempel hur en myndighet fattar beslut och utövar sitt uppdrag, ledarskap, budgetarbete och projektledning som du kan ta med i ditt CV.

Annonsportal

Göteborgs universitets Annonsportal kan du hitta praktikplatser, uppslag för examensarbeten och jobb.

Kvalificerad arbetspraktik

På kursen SF1400 Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning, 30 hp får du som inte är programstudent möjlighet till att praktisera inom ramen för din utbildning.

Behörighet, anmälan, information och kontaktuppgifter

Praktik inom FN-organ - The Fellowship Programme at University of Gothenburg

Vilka kan söka? Du som har en masterexamen eller som är antagen till en masterutbildning och även i undantagsfall även personer med en filosofie kandidatexamen. Läs mer om kriterier för att bli föreslagen som kandidat till ett Fellowship hos samarbetspartners i FN och om ansökningsprocessen.

 

 

Tips på att skriva CV och personligt brev

Det är upp till varje arbetsgivare att avgöra vilka kompetenser som efterfrågas och upp till dig som sökande att förklara hur dina kvalifikationer matchar dessa kriterier.

På både Sacos och Arbetsförmedlingens webbplatser finns det tips och råd om hur du skriver ett CV och personligt brev plus mycket mer som är värdefullt att veta när man söker jobb.

Sök jobb

Gå in på olika jobbsajter och sök efter jobb som du är intresserad av och som matchar din profil.

Exempel på stora jobbsajter:

Jobbsafari
Arbetsförmedlingens platsbank
Monster
Stepstone
GP jobb - samlar platsannonser från sydvästra Sveriges lokala morgontidningar.
Offentliga jobb - är en stor sökmotor för lediga jobb inom den offentliga sektorn.

Spontanansökan

Sök inte bara arbete via annons utan kontakta även arbetsgivare som du är intresserad av att arbeta hos.

Genom en spontanansökan kan du försöka få komma och träffa arbetsgivaren för att presentera dig själv.

Tänk igenom vilka kunskaper och egenskaper som kan vara viktiga för företaget och skriv i din spontanansökan hur du besitter dem. Lägg gärna extra tid på att förklara varför just detta företag intresserar dig. Ta reda på mer om företaget via deras hemsida och googla även företaget.

Ta gärna kontakt med företaget några dagar efter du skickat in din spontanansökan.

 

Sidansvarig: Marie Lomberg|Sidan uppdaterades: 2019-06-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?