Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utåt - hur ser omvärlden ut?

Jobbskugga

Kontakta gärna olika arbetsgivare som du tycker är intressanta och fråga om du får får komma dit och jobbskugga någon medarbetare under några timmar eller under en hel dag (jobbskuggning innebär att du går bredvid en anställd på en arbetsplats för att få en inblick i ett yrke som du är nyfiken på). Förbered dig genom att ta reda på fakta om företaget eller organisationen du kontaktar. Värdefulla kontakter kan skapas genom jobbskuggning.

Informationsintervjuer

Informationsintervjuer med personer på företag eller med yrken som intresserar dig kan också ge dig kunskap om jobbet du är intresserad av och även ge dig värdefulla kontakter. Du kanske känner någon som jobbar inom ett yrkesområde som du är intresserad av?

Platsannonser

I platsannonser på olika jobbsajter kan du se att arbetsgivare söker beteendevetare och samhällsvetare som är bra sökord för dig att använda. Det är också vanligt att arbetsgivare skriver att de söker någon med lämplig akademisk examen/högskoleutbildning - men utan att ange något specifikt ämne eller examen. Arbetsgivare vill helt enkelt ha någon som genomgått alla steg till en akademisk examen.

Läs intressanta platsannonser noggrannt! Fundera kring hur arbetet beskrivs och över de olika kvalifikationerna som arbetsgivaren listar -vilka formella krav ställs och vilka kunskaper, egenskaper som önskas -hur väl möter du dem? Ta reda på mer om företaget via deras hemsida, googla också företaget och se vad som kommer upp. Ring gärna arbetsgivaren om du är intresserad av att söka jobbet och ställ frågor.

Exempel på stora jobbsajter:
Jobbsafari
Arbetsförmedlingens platsbank
Monster
Stepstone
GP jobb - samlar platsannonser från sydvästra Sveriges lokala morgontidningar.
Offentliga jobb - är en stor sökmotor för lediga jobb inom den offentliga sektorn.

Bra sökord att använda på jobbsaiterna är: Beteendevetare, samhällsvetare och akademiker

Branschområden
I bland kan det vara svårt att känna till alla företag som verkar inom ett visst branschområde. En hjälp kan vara att skriva in olika sökord på Hitta.se och på Eniro.se, till exempel beteendevetare och på så sett söka fram olika företag.

Nätverka
Gå med i olika nätverk. Exempel på nätverk:
- Alumnnätverket vid Göteborgs universitet
- Knyt kontakter med intressanta arbetsgivare via sociala närverk som LinkedIn och Facebook.
- Olika fackförbund

Utbildning
Ta reda på vilken utbildning som krävs för ett visst jobb som du är intresserad av. Är du behörig till kursen eller programmet eller behöver du komplettera? Vilka universitet och högskolor ger utbildningen? Hur ska du gå tillväga för att söka in? Är du beredd att på grund av studier tillfälligt flytta till en annan ort?

 

 

 

Exempel på jobb som våra alumner har

Alumn är en före detta student. Här hittar du en lista med exempel på vad våra alumner jobbar med som tagit en filosofie kandidat- magister- eller masterexamen i psykologi. Lista på jobb.pdf

Olika yrken och arbetsmarknadsprognoser

Ta reda på mer om olika yrken

på Sacos hemsida kan du läsa om 150 högskoleyrken. Yrken A-Ö

Även på Arbetsförmedlingens webbplats kan du läsa om många olika yrken. Yrkeskompassen

Arbetsmarknaden - prognoser

I Sacorapporten Framtidsutsikter presenterar Sacoförbunden årligen sina prognoser för hur arbetsmarknaden för ett antal akademikeryrken kommer att se ut på fem års sikt. Prognosen för beteendevetare och samhällsvetare är att det råder stor konkurrens om jobben. Oftast är det inte en fast anställning som är ingången till arbetsmarknaden, utan vikariat eller projektanställningar.
Sacos prognoser

Det finns fler prognoser för arbetsmarknaden som du kan titta på, till exempel:
Arbetsförmedlingens Yrkeskompass

Tänk på att prognoser är en kvalificerad gissning och det kan hända mycket som förändrar bilden till exempel konjunktur eller politiska beslut.
 

Sidansvarig: Marie Lomberg|Sidan uppdaterades: 2018-12-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?