Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Filosofie kandidatexamen i psykologi

En filosofie kandidatexamen omfattar 180 högskolepoäng (hp). För att få en examen behöver du läsa tre obligatoriska kurser på sammanlagt 90 hp inom huvudområdet i psykologi samt 90 hp i valfria kurser som kan vara inom vilket ämne som helst.

Obligatoriska kurser, 90 hp:

 1. PX1100 Psykologi: Grundkurs, 30 hp
 2. PX1200 Psykologi: Fortsättningskurs, 30 hp
  På dessa två kurser får du en successiv fördjupning och mycket goda kunskaper inom psykologins fem olika grundläggande områden samt en orientering i grundläggande forskningsmetodik.
 3. PX1500 Psykologi: Forskningsmetod och kandidatuppsats, 30 hp.
  På delkurs 1, Forskningsmetod, 15 hp, får du lära dig olika metoder för att praktiskt utföra en undersökning och hur undersökningsresultatet kan kommuniceras på ett vetenskapligt sätt.
  På delkurs 2, Kandidatuppsats, 15 hp, får du möjlighet att fördjupa dig inom ett intressant psykologiskt problemområde som du är nyfiken på. Du får handledning under ditt uppsatsskrivande av en handledare som jobbar aktivt med forskning vid psykologiska institutionen.

Valfria kurser, 90 hp:

Det är genom de valfria kurserna på 90 hp som du kan rikta in dig mot ett arbetsområde som du är speciellt intresserad av. Därför är det viktigt att du noga tänker efter vilka valfria kurser som ska ingå i din examen. Valfria kurser kan vara inom vilket ämne som helst. Om du väljer att läsa valfria kurser i psykologi hos oss vid Psykologiska institutionen så kan du välja mellan:

 • PX1101, Organisationspsykologi, 30 hp
 • PX1102, Miljöpsykologi: Interaktion mellan människa och miljö, 30 hp
 • PX1103, Utvecklingspsykologi: Barn- och ungdomar, 30 hp
 • PX1110, Bedömning och beslutsfattande, 30 hp
 • PX1160, Rättspsykologi,30 hp
 • PX1161, Neuropsykologi, 30 hp
 • PX1162, Hälsopsykologi, 30 hp
 • PX1163, Psykologiska aspekter på bruk, riskbruk och beroende, 15 hp
 • PX1400, Samtalsmetodik, 15 hp

Helfartsstudier innebär att man läser 30 hp per termin, så räkna med att en kandidatexamen tar tre år att läsa.

Illustration av studiegång till fil kand i psykologi (pdf, öppnas i ett nytt fönster)
Studiegång till filosofie kandidatexamen i psykologi, 180 hp. Klicka på bilden för förstoring (pdf, öppnas i nytt fönster).

 

 

Se hela vårt samlade kursutbud i psykologi, inklusive länkar till kursplaner och anmälan

Du som har läst kurser som har utgått

Du som tidigare har läst våra kurser som nu utgått i arbets- och organisationspsykologi eller i sexologi på A- och B-nivå kan fortfarande ta ut en filosofie kandexamen i psykologi med inriktning mot arbets- och organisationspsykologi eller mot sexologi, se Äldre studiegångar nedan.

Äldre studiegångar inom psykologi till filosofie kandidatexamen, 180 hp (pdf)

Ansökan om examen:

När du är klar med dina studier måste du själv ansöka om examen på Sektionen för examen. Du tar ut examen vid det universitet eller den högskola du läst den sista av de kurser som ska ingå i examen.

Studievägledning:

Har du frågor om studiegången till en filosofie kandidatexamen i psykologi eller vill du diskutera dina studier och eventuella karriärval är du välkommen att kontakta Marie Lomberg, tel: 031 786 5544, e-post: marie.lomberg@psy.gu.se

Sidansvarig: Marie Lomberg|Sidan uppdaterades: 2019-06-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?