Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Psykologprogrammet, 300 hp

Psykologprogrammet är en femårig utbildning som tillsammans med praktisk tjänstgöring enligt Socialstyrelsens föreskrifter (PTP), krävs för att bli legitimerad psykolog. Psykologprogrammet startar varje höst- och vårtermin.

Som psykolog kan man jobba med olika saker och i olika sammanhang. Som det ser ut nu jobbar psykologer främst inom hälso- och sjukvården, inom skolan och med arbetslivets organisationer.

Psykologer inom hälso- och sjukvården arbetar främst med att utreda och behandla psykisk ohälsa hos individer, exempelvis depressioner eller sömnsvårigheter, men kan också innehålla förebyggande insatser, riktade såväl till individer som till grupper, exempelvis utbildning för blivande föräldrar.

Inom skolan arbetar psykologer med elevhälsoarbete men också med insatser som riktar sig mot grupper av individer, såväl elever som pedagoger, exempelvis insatser för att förebygga mobbing.

Psykologer som jobbar med arbetslivets organisationer arbetar med rekrytering och urval av personal, utredningar och team- och ledarutveckling. Det finns mycket som talar för att psykologer i framtiden kommer att jobba med fler typer av arbetsuppgifter, exempelvis attitydpåverkan i miljöfrågor.

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet och Matematik B, Samhällskunskap A eller Matematik 2a/2b/2c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 5/A5).
URVAL: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Mål och kurser

I utbildningsplanen hittar du information om programmets mål och vilka kurser som ingår i programmet.

Utbildningsplanen för Psykologprogrammet (pdf)
Vill du titta närmare på de olika kurserna som ingår i programmet kan du titta på de kursplanerna som ligger på vår plats på Studentportalen.

Anmälan till Psykologprogrammet

Anmälan görs på antagning.se. Sista anmälningsdag är normalt 15 april inför höstterminen och den 15 oktober inför vårterminen.

Ingen antagning till senare del av Psykologprogrammet

Det är inte möjligt att söka till en senare del av vårt psykologprogram.

Har du läst kurser på ett psykologprogram vid ett annat lärosäte och planerar att söka till programmet här vid Göteborgs universitet kan du ansöka om tillgodoräkning av kurser när du antagits och är registrerad. Observera att du inte kan räkna med att kunna flytta upp till en högre termin om du skulle få beviljat en ansökan om tillgodoräknande då det endast kan medges i mån av plats.

Har du en utländsk psykologexamen?

Vänd dig till Socialstyrelsen, deras upplysningstjänst i frågor om behörighet och legitimation; telefon 075-2473000.

Göteborgs universitet har ingen kompletterande utbildning för psykologer med utländsk examen. Detta uppdrag har Lunds universitet, telefon 046-222 00 00 (växel), Umeå universitet, telefon 090-786 50 00 (växel) samt Uppsala universitet som också är det universitet som har samordningsansvar för kompletterande utbildning för psykologer, telefon 018-4710000 (växel).

Ansökan om examen:

När du är klar med dina studier måste du själv ansöka om examen på Sektionen för examen. Du tar ut examen vid den universitet/högskola du läst den sista av de kurser som ska ingå i examen.


Bilden: Niklas Rydbo och studenter på psykologprogrammet.Save

Save

Save

Save

Save

Save

Sav

Save

Save

Save

Sidansvarig: Marie Lomberg|Sidan uppdaterades: 2020-03-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?