Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Individualpsykoterapi med inriktning mot psykodynamisk psykoterapi

Start: Vårterminen 2021. Ansökningsperioden är öppen 15 augusti–16 september 2020. Ansökan görs via www.antagning.se.

Psykoterapeutprogrammet med inriktning mot individualpsykoterapi PDT är en påbyggnadsutbildning i psykoterapi som går på halvfart under tre år. Programmet leder till en psykoterapeutexamen. Arbetet som psykoterapeut innebär att utreda, planera, genomföra och utvärdera psykologisk behandling i olika former. Parallellt med studierna krävs att du arbetar halvtid och att arbetet innefattar psykoterapeutiska uppgifter.

Psykoterapeutprogrammet (90 hp) med inriktning mot psykodynamisk individualpsykoterapi sker på halvfart under sex terminer. Utbildningen är uppdelad i en teori- och metoddel (71 hp) samt en handledningsdel (19 hp).

Teori- och metoddelen ger fördjupade psykoterapeutiska kunskaper och färdigheter utifrån psykologisk och psykoterapeutisk teoribildning, psykoterapiforskning och klinisk erfarenhet och utgör en påbyggnad på den grundläggande psykoterapiutbildningen. Innehållet i föreläsningarna tar sin utgångspunkt från vuxna såväl som barn och unga för att du skall få en bred kunskap om PDT och dess tillämpning.

I den teoretiska delen ingår ett självständigt vetenskapligt arbete om 15 hp (uppsats). Arbetet med uppsatsen är huvudsakligen förlagt till termin 5 men inledande planeringsarbete börjar redan under termin 4. Teori och metodundervisning sker parallellt med eget klientarbete under handledning. Klientarbetet kan i undantagsfall ske på din arbetsplats om det är möjligt utifrån utbildningens krav. Inriktningsansvarig bedömer och godkänner det. I övrigt sker klientarbetet på Psykologiska institutionens utbildningsklinik.

I det handledda klientarbetet kan du välja att arbete med vuxna eller barn och unga. Klientarbete under handledning sker under termin 2 till 6. Under klientarbetet tränas och prövas färdigheter att bedriva psykoterapi och stor vikt läggs vid att integrera teoretiska och kliniska kunskaper och färdigheter. Du som studerar ska bedriva ett flertal psykoterapier, dels två längre 2 respektive 1 år och dels två tidsbegränsade psykoterapier (BDT). Arbetet sker under handledning av en erfaren, utbildad handledare. Integritet, sekretess, självreflektion och professionalitet ska prägla såväl varje behandling som arbetet i handledningsgruppen.

Undervisningsform

Undervisning sker i form av föreläsningar, seminarier och handledning. Parallellt med den teoretiska delen sker klientarbetet. På det egna klientarbetet ges handledning i grupp och i mindre omfattning individuellt. Närvaro vid föreläsningar är avgörande för att tillgodogöra sig de kunskaper och färdigheter som krävs för att bli godkänd på respektive kurs. Seminarier och handledning är obligatoriska.
Utbildningen ges på halvfart och parallellt med studierna ska du arbeta med psykoterapeutisk verksamhet på halvtid.

Teori- och metodundervisning och handledning är vanligen förlagd till torsdag och fredag ojämna veckor.

Efter studierna

Utbildningen leder fram till psykoterapeutexamen. Legitimation erhålls efter ansökan hos Socialstyrelsen. Som legitimerad psykoterapeut arbetar du självständigt med psykologisk behandling och samarbetar ofta med andra yrkesgrupper inom vården. Psykoterapeuter kan vara anställda inom landstingen framför allt inom psykiatrisk verksamhet. Många är också privatpraktiserande psykoterapeuter och förekomst av privat psykoterapi förekommer, framför allt i storstadsregioner. Det är också vanligt att privatpraktiserande psykoterapeuter har vårdavtal med landsting eller försäkringsbolag.

I dagsläget efterfrågas utbildade psykoterapeuter i stora delar av landet och arbetsmarknaden kan anses vara god.

Sidansvarig: Chrissie Evling, studievägledare|Sidan uppdaterades: 2020-04-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?